АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Кръговото кръстовище, което доведе на място проектнанти, възложители и строители, но се оказа, че няма нужда от корекция на първоначалния проект

от Емилия Димитрова

Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обяви ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци за завършен. Участъкът от 14.6 км, който започва от входа на Севлиево откъм София и стига до габровското село Драгановци, бе ремонтиран за близо 13 млн. лв. с ДДС. Той минава през Севлиево, в непосредствена близост до жилищни и обществени сгради, което повдигна отново въпроса за обходен път на Севлиево по подобие на Габрово и обещаният от държавата обход на Велико Търново. Обход на Севлиево се налага, за да се изведе трафика от София към Габрово и обратно извън Севлиево, в който ежедневно влизат и излизат десетки ТИР. 

Ремонтът на участъка Севлиево - с. Драгановци създаде доста неудобства на водачите и на моменти предизвика бурни до гневни реакции, най-вече заради проектантски решения. Малко преди края на дейностите, се стигна до промяна в първоначално планираната организация на движение, но не и до корекция на проекта.

Тази пролет, при довършване на кръговото кръстовище на изхода за Габрово, се оказа, че товарни автомобили трудно можеха да преминат през него. Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче не планираше изменение на одобрения технически проект, отговориха оттам на въпроси от "Севлиево онлайн" и обясниха, че "техническият проект предвижда подобряване на организацията на движение на кръстовището". Тя се изразява в промяна на направлението, което е с предимство. С предимство вече са автомобилите, които се движат по републиканския път II-44 Севлиево – Габрово, а не както при досега действащата организация на движение – предимството да бъде за движещите се моторни превозни средства по ул. „Марин Попов“. Тази промяна е съобразена с чл. 4, ал. 1 от Закона за пътищата, казаха още от АПИ. Въпросният текст гласи: „Участъците от републиканските и общинските пътища в границите на урбанизираните територии и селищните образувания имат ограничени връзки с уличната мрежа и движението по тях се осъществява с предимство“.

Що се отнася до островите по пътното платно, срещу които водачите на автомобили също реагират остро, от АПИ уточниха, че те са "с цел канализиране на движението, намаляване на скоростта на движение и минимизиране на риска от възникване на пътнотранспортни произшествия". Затова се изграждат острови от видими и понижени пътни бордюри. 

Рехабилитацията на 14,6 км от пътя Севлиево - Драгановци, известна като проект лот 11, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Стойността на проекта е почти 13 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85%, т.е. близо 11 млн. лв., останалите са национално съфинансиране. 

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хоталич“, в което участват: „Инфрастроежи“ ООД и „Автомагистрали - Черно море“ АД. Строителният надзор осъществява Обединение „Пътища НРТС“ ДЗЗД, в което са: „НТСС – Консулт инженеринг“ ЕООД, „Т7 Консулт“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД и „Рафаилов консулт“ ЕООД. Техният договор е за 172 800 лв. с ДДС.

Авторският надзор е на „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД. Договорът им е за 7 000.94 лв. с ДДС.

 

Разследват причините за смъртта на благороден елен
Общество
Явор Данаилов - на велосипед от Лондон до Севлиево за каузата „Заедно в час“
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
В с. Крушево възстановиха помпена станция "Дълбоки"
Общество
Работник попадна под движещ се вакуумблок във фирма за паркет
Общество
Половин тон капачки за два месеца са събрани в металното сърце
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Убитият благороден елен е имал смъртоносна рана от ловно оръжие
Общество
"Капачки за бъдеще" - в парк "Казармите" на 27 септември т.г.
Общество