АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Кръговото кръстовище, което доведе на място проектнанти, възложители и строители, но се оказа, че няма нужда от корекция на първоначалния проект

от Емилия Димитрова

Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обяви ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци за завършен. Участъкът от 14.6 км, който започва от входа на Севлиево откъм София и стига до габровското село Драгановци, бе ремонтиран за близо 13 млн. лв. с ДДС. Той минава през Севлиево, в непосредствена близост до жилищни и обществени сгради, което повдигна отново въпроса за обходен път на Севлиево по подобие на Габрово и обещаният от държавата обход на Велико Търново. Обход на Севлиево се налага, за да се изведе трафика от София към Габрово и обратно извън Севлиево, в който ежедневно влизат и излизат десетки ТИР. 

Ремонтът на участъка Севлиево - с. Драгановци създаде доста неудобства на водачите и на моменти предизвика бурни до гневни реакции, най-вече заради проектантски решения. Малко преди края на дейностите, се стигна до промяна в първоначално планираната организация на движение, но не и до корекция на проекта.

Тази пролет, при довършване на кръговото кръстовище на изхода за Габрово, се оказа, че товарни автомобили трудно можеха да преминат през него. Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче не планираше изменение на одобрения технически проект, отговориха оттам на въпроси от "Севлиево онлайн" и обясниха, че "техническият проект предвижда подобряване на организацията на движение на кръстовището". Тя се изразява в промяна на направлението, което е с предимство. С предимство вече са автомобилите, които се движат по републиканския път II-44 Севлиево – Габрово, а не както при досега действащата организация на движение – предимството да бъде за движещите се моторни превозни средства по ул. „Марин Попов“. Тази промяна е съобразена с чл. 4, ал. 1 от Закона за пътищата, казаха още от АПИ. Въпросният текст гласи: „Участъците от републиканските и общинските пътища в границите на урбанизираните територии и селищните образувания имат ограничени връзки с уличната мрежа и движението по тях се осъществява с предимство“.

Що се отнася до островите по пътното платно, срещу които водачите на автомобили също реагират остро, от АПИ уточниха, че те са "с цел канализиране на движението, намаляване на скоростта на движение и минимизиране на риска от възникване на пътнотранспортни произшествия". Затова се изграждат острови от видими и понижени пътни бордюри. 

Рехабилитацията на 14,6 км от пътя Севлиево - Драгановци, известна като проект лот 11, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Стойността на проекта е почти 13 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85%, т.е. близо 11 млн. лв., останалите са национално съфинансиране. 

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хоталич“, в което участват: „Инфрастроежи“ ООД и „Автомагистрали - Черно море“ АД. Строителният надзор осъществява Обединение „Пътища НРТС“ ДЗЗД, в което са: „НТСС – Консулт инженеринг“ ЕООД, „Т7 Консулт“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД и „Рафаилов консулт“ ЕООД. Техният договор е за 172 800 лв. с ДДС.

Авторският надзор е на „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД. Договорът им е за 7 000.94 лв. с ДДС.

 

За министър Танева убийството на прасета е "усвояване на месо"
Общество
Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
Общество
О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея
Общество
За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Общество
Изложба показва строителите на паметника на връх Шипка
Общество
В област Габрово колели прасетата си мирно, защото разбирали проблема
Общество
Адвокати искат оценка на професионализма и етиката на номинирания за гл. прокурор
Общество
Горещ телефон за сигнали свързани с африканската чума по свинете
Общество
Богомил Петков се ангажира да завърши градежа на храм "Св. Петка"
Общество
Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
Общество
АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти
Общество
Пострадали на пътя, в два от случаите след алкохол
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Общество
Започва умъртвяване на домашните прасета в община Севлиево
Общество
АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Общество