Търсене

Асоциацията на европейските журналисти призова “Лев Инс”: Оттеглете поредното позорно „дело шамар” срещу Mediapool

Делото е безпрецедентно в най-новата история на българската журналистика от гледна точка на размера на иска. Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на "Еврохолд" , собственик на застрахователя "Евроинс", срещу сайта "Биволъ".
Асоциацията на европейските журналисти призова “Лев Инс”: Оттеглете поредното позорно „дело шамар” срещу Mediapool

Снимка: Ernie A. Stephens, Pixabay

Искът на застрахователната компания „Лев Инс“ срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие (от английски SLAPP)*. Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма, се казва в разпространен по-рано днес от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призив, с който от организацията настояват да се спре поредното дело-шамар срещу българска медия.

"Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лева", пишат още от АЕЖ, според която "Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева.".

Новината за рекордния иск на “Лев Инс” идва само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В документа делата шамари са посочени като много сериозен проблем, а България е спомената с два случая. 

Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Mediapool, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта Биволъ. Mediapool очевидно е обект на систематичен натиск чрез SLAPP дела. В конкретния случай искът наистина е рекорден, тъй като, макар да е за същата сума, този срещу Биволъ е предявен частично, се уточнява в призива. 

Пълно недоумение буди фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник на ниво министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея, пишат от Асоциацията, според която "при една работеща система за ограничаване на делата шамари, това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност".

АЕЖ настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум възможността за съдебен тормоз на добросъвестни медии и журналисти. АЕЖ се срещна наскоро със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, за да обсъдим действията срещу делата шамари, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. Още повече, че в България липсва максимален размер на допустимите искове, което прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции.

АЕЖ призовава  “Лев Инс” да оттегли иска и да осмисли всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия. АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни. 

"Призоваваме и за категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото, тъй като материалът на Mediapool е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата “Зелена карта” засяга милиони български потребители. В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда", завършва призива от журналистическата асоциация. 

"Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата "Зелена карта", коментира главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.