Багатури на сцената на фестивала "Семе българско"

Културата, ритуалите, митологията, фолклора, танците и бойните умения на предците ни ще оживеят в рамките на седмото издание на националния фестивал „Семе българско"

Спектакъл „Бага-тур" ще срещне гостите на фестивала със завета на дедите ни, останал от древността до наши дни, а именно: да научим децата си на три неща - да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината.

На 11 април (Лазаровден) в парк „Казармите" в Севлиево ще бъде пресъздадена битката между Доброто и Злото. Спектакълът ще разкаже за жертвоприношенията, давани в чест на тракийското божество Залмоксис, както и легендата за меча Бага-тур - мечът на сътворението, силата и смелостта на доблестните мъже, в чиито ръце е бил той. Зрителите ще се докоснат до легендата от къде, как и кои древни богове, хора и митични същества са създали, воювали и защитавали Род и Родина, предавайки от поколение на поколение меча Бага-Тур.

Участниците в спектакъл  „Бага-Тур” са каскадьори, актьори и танцьори със стотици изяви в България и чужбина. По време на спектакъла гостите на фестивала „Семе българско" ще станат свидетели на майсторското владеене на коня и атрактивните акробатични умения на момчетата и момичетата от школа „БагаТур”.

Една от малкото групи в България, школа „БагаТур” се отличава в своята тренировъчна дейност с уменията, които усвояват нейните възпитаници багатурите - езда, дресаж и персонална работа с коня, както и  умения за така наречената „прабългарска езда", която включва атрактивни техники на владеене на бойно приложни упражнения върху гърба на коня.

След края на спектакъла всеки желаещ ще може да се докосне до оръжията на древните траки, да възседне или да се снима с кон, както и да се запознае отблизо с участниците в спектакъла. В специално изграден „коридор" ще може да изпробва своите умения за стрелба с лък.  

Седмият национален фестивал „Семе българско" ще премине под мотото „Предай нататък", защото организаторите вярват, че сме се съхранили благодарение на умението да помним и предаваме през поколенията знания, опит, традиции и вяра.  

Представителна изложба „100 години Тревненска школа“ се открива този петък
Култура
Георги Тошев представя в Севлиево "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"
Култура
НЧ "Развитие-1870" обяви наградите в конкурс, провокиран от Пеньо Пенев
Култура
Пътуващ фестивал „Улицата“ гостува на 15-ия Празник на тиквата
Култура
Стойо Цонев откри изложба с фотографии, които "говорят"
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
Работилница за портрети „отвори“ Диляна Гергова в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Музеят на хумора представя "Георги Парцалев. Хамлет от гр. Левски"
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
Васко Василев представя "20 пейзажа от с. Горна Росица"
Култура
„Зад ъгъла на морето“ представя Антон Гошев в галерия "Видима"
Култура
Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Култура
Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус
Култура
Теодора Маринова е победител в седмия пленер на "Хелиос" АД
Култура