Багатури на сцената на фестивала "Семе българско"

Културата, ритуалите, митологията, фолклора, танците и бойните умения на предците ни ще оживеят в рамките на седмото издание на националния фестивал „Семе българско"

Спектакъл „Бага-тур" ще срещне гостите на фестивала със завета на дедите ни, останал от древността до наши дни, а именно: да научим децата си на три неща - да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината.

На 11 април (Лазаровден) в парк „Казармите" в Севлиево ще бъде пресъздадена битката между Доброто и Злото. Спектакълът ще разкаже за жертвоприношенията, давани в чест на тракийското божество Залмоксис, както и легендата за меча Бага-тур - мечът на сътворението, силата и смелостта на доблестните мъже, в чиито ръце е бил той. Зрителите ще се докоснат до легендата от къде, как и кои древни богове, хора и митични същества са създали, воювали и защитавали Род и Родина, предавайки от поколение на поколение меча Бага-Тур.

Участниците в спектакъл  „Бага-Тур” са каскадьори, актьори и танцьори със стотици изяви в България и чужбина. По време на спектакъла гостите на фестивала „Семе българско" ще станат свидетели на майсторското владеене на коня и атрактивните акробатични умения на момчетата и момичетата от школа „БагаТур”.

Една от малкото групи в България, школа „БагаТур” се отличава в своята тренировъчна дейност с уменията, които усвояват нейните възпитаници багатурите - езда, дресаж и персонална работа с коня, както и  умения за така наречената „прабългарска езда", която включва атрактивни техники на владеене на бойно приложни упражнения върху гърба на коня.

След края на спектакъла всеки желаещ ще може да се докосне до оръжията на древните траки, да възседне или да се снима с кон, както и да се запознае отблизо с участниците в спектакъла. В специално изграден „коридор" ще може да изпробва своите умения за стрелба с лък.  

Седмият национален фестивал „Семе българско" ще премине под мотото „Предай нататък", защото организаторите вярват, че сме се съхранили благодарение на умението да помним и предаваме през поколенията знания, опит, традиции и вяра.  

Венцислав Диков - музикант, композитор и художник, този път откри изложба
Култура
"Practical Dreams" на Юлия Пискулийска - скица на една имигрантска душа.
Култура
Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Култура
Шест читалища през тази година имат юбилеи
Култура
Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 Януари 2020 г.
Култура
Галерия "Видима" представя троянския художник Милко Дачев
Култура
Димитър Георгиев отбелязва с изложба своите 60 години
Култура
Багатури на сцената на фестивала "Семе българско"
Култура
Галерия "Видима" представя творчеството на Венцислав Диков
Култура
Новогодишно шоу с бяла мечка подготвя Градската библиотека
Култура
Кои са най-често заеманите книги в Градската библиотека
Култура
Изложбата на Милко Дачев е отворена, но няма да има откриване
Култура
„Йордановден между двата бряга на река Росица“ - тази вечер в Читалището
Култура
Куп първи награди от "Път към славата“ донесоха певците на Ценка Горалова
Култура
Честит празник, самодейци! Благословени да са усилията и таланта ви!
Култура
Най-добрите къси филми в света - с прожекции в Севлиево
Култура