Български проекти са отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г.
снимка: artvibe.bg

Проектите „Медея“ на сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“ са сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

От 2008 г. насам годишната Награда за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации за изключителни постижения при насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки или за подпомагане на трансграничното или транснационалното сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Отличието има символично изражение и се присъжда от Европейския парламент.

Проектът „Медея“ на сдружение „Легал арт център“,

представлявано от актрисата Снежина Петрова, включва работа с деца от различни етнически групи и разглежда темата за толерантността и други европейски ценности не само като говори за тях, но и като ги разгръща чрез мащабен театрален продукт, който дава възможност за обединяване на местната общност в едно колективно преживяване.

Проектът е вдъхновен от едноименната старогръцка драма на Еврипид. Обединявайки в съвместна работа доказани имена от българския театър, деца от различни етноси и студенти от хуманитарни и творчески специалности, проектът се стреми да търси модерна интерпретация на теми като правото на живот, експулсирането, миграцията и силата на избора. Чрез дейности, насочени към изучаването на аспекти на многообразието и сценичната интерпретация, участниците са били включени в поредица от арт-обучения и работилници под ръководството на професионални актьори и психолози, допринасяйки за социалната интеграция. Финалът на проекта е отбелязан с мащабен спектакъл по едноименната старогръцка драма на сцената на Античния театър в Пловдив с участието на децата, преминали обучение в артистичните работилници.

Другият лауреат на наградата от България е проектът

„Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“,

представлявана от Мелина Крумова. Неговата мисия е да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с музика.

Проектът на фондацията предлага програма за музикално образование, адаптирана за деца и младежи със зрителни проблеми и е победител в конкурса за социални предприемачи „Промяната“ 2018/2019. Той осигурява пълни стипендиантски програми за 6-месечно музикално образование на 19 незрящи деца и младежи. Благодарение на проекта музикални педагози са преминали през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи, закупено е оборудване за музикален кабинет, специализиран софтуер и музикални инструменти и е организиран онлайн конкурс за подбор на стипендианти. Избраните младежи са получили безплатни музикални уроци и индивидуални репетиции, а двама от стипендиантите са изнесли концерт пред повече от 300 души. По този начин младите участници в проекта са получили възможност да се усъвършенстват и да бъдат окуражавани да се занимават с това, което харесват.

Селекцията на 30-те лауреати за 2020 г. беше извършена от 11-членно европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Дита Харанзова (Обнови Европа). То направи своя избор, след като българското национално жури в състав Асим Адемов (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ), Симона Димитрова (Национален младежки форум) и Биляна Богоева (Българско училище за политика „Димитър Паница“)  излъчи своите номинации измежду подадените кандидатури от България.

Предишни лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България са Архимандрит Партений Фидановски (2018 г.), Мариана Пенчева и Иван Николов (2016 г.), народно читалище „Бъдеще сега 2006“ (2015 г.), доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов (2014 г.), акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски (2013 г.), Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“ (2012 г.).

 

 

Месец преди изборите от ГЕРБ обещаха, че ще построят язовир "Мокра Бяла"
Общество
Прикриват истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров
Общество
Удължава се срокът на валидност на шофьорските книжки
Общество
В Севлиево общински служители също са получили пари по „Патронажна грижа...“
Общество
Най-дългата мартеница тази година е изложена в "Дандолови къщи"
Общество
Исторически музей Севлиево отбелязва 170 г. от рождението на Йонко Карагьозов
Общество
Хиляди килограми и литри пестициди иззеха от площадка в Севлиево
Общество
Проект от 1,5 млн. лв. за несбъдналото се електронно гласуване
Общество
Над 2 млн. лв. на боклука, за да заблудим Европа, че ни е грижа за отпадъците
Общество
Български проекти са отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г.
Общество
Община Габрово отменя църковно - военния ритуал на връх Шипка
Общество
Мартеници за медиците от Спешна помощ
Общество
Честит национален празник на България!
Общество
Близо 1 млн. лв. за работа по проекти са получили чиновници в област Габрово
Общество
Удариха първа копка на водопровода към най-безводните севлиевски села
Общество
„Героите и свободата“ - на 3 март в Националния музей на образованието
Общество