Търсене

Без по-сериозна помощ от държавата България няма да произвежда храна и ще внасяме всичко отвън, заявиха земеделски стопани

Севлиево онлайн
Без по-сериозна помощ от държавата България няма да произвежда храна и ще внасяме всичко отвън, заявиха земеделски стопани

Снимка: правителствена пресслужба

Без още по-сериозна помощ от държавата след няколко години България няма да произвежда храна и ще внасяме всичко отвън, заявиха земеделските стопани на среща между представители на 35 организации в животновъдния сектор, премиера акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и заместник-министър на земеделието и храните доц. Деян Стратев. 

Пред правителството фермерите споделиха основните си проблеми – висока себестойност на продукцията, ниски изкупни цени, труден достъп до подкрепа и недостатъчен размер на субсидиите.

Производителите поискаха държавата да спре нелегалния внос на хранителни продукти от съседни държави, който подбива цените на българската продукция. Те протестираха срещу политиката на големите търговски вериги, които купуват тяхната стока евтино и я продават на крайните клиенти на двойна цена. Земеделските стопани настояха за проверка на ценообразуването на хранителните стоки от фермата до магазина. На това финансовият министър Асен Василев е отговорил, че смесени екипи от Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните вече работят по този въпрос. 

Животновъдите са били единодушни, че представеният от служебното правителство Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. не отчита достатъчно техните интереси и са настояли за неговата преработка, като са изразили готовност техни представители да участват в подготовката на нормативните документи, за да повишат тяхното качество.

Според финансовия министър "в бюджета са предвидени максималните помощи за сектора, но има голямо забавяне по отношение на подготовката на някои документи от служебното правителство, което сега се опитваме да наваксаме". Василев е обяснил, че втората част от парите за земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна са заложени в проектобюджета за 2023 г., който се очаква да бъде приет от парламента до края на тази седмица. Очаква се стопаните да си получат парите през септември т.г.

Част от присъстващите са се противопоставили на поредно удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна. Техните аргументи са, че това оскъпява фуражите, а оттам и крайния продукт, което води до по-високи цени на храните в магазините и по-висока инфлация.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.