"Безсмъртен полк" за първи път в Севлиево - на 9 май

За първа година Севлиево се присъединява към световната инициатива "Безсмъртен полк". Над петдесет роднини на загинали и ветерани от Втората световна война ще присъстват на честването за 9 май в парк "Казармите" с портрети на своите герои в ръка. Така севлиевци ще отдадем почит не само на останалите малцина живи ветерани, но и на онези, които са останали в паметта на близките си, но и в народната памет. 

Акцията "Безсзмъртен полк" е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015-та Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България.

Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци. Затова портретите на загиналите, носени от техните синове и дъщери, внуци и правнуци, са начина, по който бойците остават сред нас - чрез своята саможертва, геройство и нашата памет. Затова ОД "Росуфили" с подкрепата на медиите от Севлиево, Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните и приятели, се наеха да организират за първи път "Безсмъртен полк в Севлиево". Но и защото в града и селата все още има останали живи ветерани, които въпреки натежалите от годините тела, продължават да имат 9 май за свят ден.

Тази година с активната подкрепа на движение "Русофили", съдействието на Севлиево онлайн и изключителната подкрепа на рекламно студио "Гален" се очаква пред Стената на славата в парк "Казармите" да дойдат единствените трима ветерани от нашите села, които могат да се движат - Петър Попаров от село Буря, Йонко Цонев от Градище и Пройно Пройнов от Батошево. Болести са налегнали Пенчо Кулеков от Хирево, Марин Пъчев от Дамяново и Марин Атанасов от Шумата. Те няма да дойдат в града, но изпратиха чрез кметовете на техните села поздрави към всички, които ги помнят.

Само шест са към днес живите ветерани от Втората световна война, жители на севлиевските села. Девет са останалите живи бойци, които живеят в града. Всички те през изминалите дни получиха покани за участие в празника за 9 май от ОД "Русофили" и Българския антифашистки съюз. А онези измежду тях, които имат сили да дойдат в парка, ще го сторят с подкрепата на своите близки.  

Защото е важно не само да се съберем, за да почетем 9 май. Важно е да погледнем в очите всички онези над 90-годишни момчета, видяли смъртта на другарите си, оглушали от свистенето на шрапнели и куршуми, пропуснали първото зъбче на децата си, но останали докрай бойци. А който не е видял как тези днешни старци плачат, когато чуят "Ден победьi", той не е познава силата на онази саможертвена обич, която нито е към жена, нито за дете, но е толкова скъпа, че за нея си готов да дадеш живота си - това е да обичаш България.       

 

написано от Емилия Димитрова

За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество