Търсене
"Под прицел - три свободни пера"

Битката за справедливост на Димитър Пецов, журналист на свободна практика и автори на "За истината" (видео)

Поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“ фокусира вниманието върху личните истории на трима журналисти, станали обект на т. нар. SLAPP дела (или дела-шамари)
Антикорупционен фонд
Битката за справедливост на Димитър Пецов, журналист на свободна практика и автори на

Димитър Пецов е журналист на свободна практика и граждански активист от Силистра, който следи дейността на местните институции и отправя питания по Закона за достъп до обществена информация. Той е един от авторите на независимата платформа за регионална разследваща журналистика "За истината"

През 2020 г. след негово питане кой е направил дарения за областната полиция, той е спрян от полицейски патрул за проверка, а след кратко претърсване без поемни лица в колата му са открити наркотици.

„Дойде единият от полицаите и почна да ми иска документите за проверка, като ми каза да си държа ръцете на таблото, да не правя резки движения. Гледах да изпълнявам всичко, понеже си казах: тези сега аз съм ги ядосал, затова че питам за техния дарител“, разказва Димитър Пецов.
 
„Без много да рови, инспекторът бръкна отзад, където е жилетката ми, и веднага след това извади някакъв черен пакет. И хукна нанякъде с него.“
 
"Тогава още им казах: Вижте какво, това, което правите и това, което сте намерили, никой няма да го приеме за чиста монета… не е достоверно, по никакъв начин не е свързано с моите дейности, с моята личност. Целият тоя план, който го е измислил, то е прекалено!"
 
След десет месеца досъдебното производство срещу Пецов е прекратено, а събраните доказателства насочват към престъпление извършено срещу него – набеждаване. И до днес прокуратурата продължава да разследва кой е подхвърлил наркотиците в колата му.
 
„Такова нещо, разбира се, влияе върху психиката. Шокът си остава. Опасенията, че могат да пробват нещо различно, когато вършиш разследвания, усещането, че си мишена съществува. Позитивното, което можем да извлечем е, че доста хора започнаха да се идентифицират с мене. Тези, които са в подобна ситуация и са станали жертва – това им вдъхва кураж.“

Поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“ фокусира вниманието върху личните истории на трима журналисти, станали обект на т. нар. SLAPP дела (или дела-шамари) или други форми за институционален натиск от страна на политици, бизнесмени и други влиятелни личности. Съкращението SLAPP, в превод от английски „стратегически дела срещу публично участие“, насочва към основната цел на SLAPP делата - да сплашат критично настроени журналисти и граждански активисти и да ги откажат от публикуването на разследванията и материалите си.

В края на април Антикорупционният фонд в партньорство с Асоциацията на Европейските журналисти ще представи и обхватен правен анализ на съдебните процеси срещу журналисти в България, които носят характеристиките на SLAPP дела или дела-шамари. В анализа са описани и анализирани решенията на съда по над 50 такива дела.
 

Видеото е създадено в рамките на проект „Изследване на медийната свобода със специален фокус върху SLAPP делата в България“, изпълняван в партньорство между Асоциация на европейските журналисти в България и Антикорупционния фонд с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието на видеото е отговорност на Антикорупционния фонд и не отразява непременно позицията на Правителството на Нидерландия.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!