Боровете на Крушевския баир масово съхнат заради гъбни вредители
Илюстративна снимка на pixabay

Боровете на Крушевски баир край Севлиево масово съхнат, нападнати от фитопатогени (гъбни вредители) – Cenangnium ferruginosum и Dothistroma pini. Това е болест по гората, която може да се лекува само по един начин - със санитарна сеч. Затова от Северноцентрално предприятие в Габрово информират, че започва сеч в района, тъй като въпросните паразити са изключително агресивни и на места уврежданията по гората са на сто процента, т.е. не е останало и едно здраво дърво.  

Съхнещите борове са на територията на ДЛС „Росица“, засегнатите площи са върху 650 дка държавна горска територия, но вече се наблюдава съхнене и в общински горски терени.

Според лесовъди причините за съхненето на бора са комплексни. През последните години, наред с повишението на температурите, се наблюдава също неравномерно разпределение на валежите и други стресови ситуации за растителността. Залесяванията с чер и бял бор  в местността Крушевски баир са извършени през 1960-1980г., като за тези иглолистни култури са положени много грижи. Залесяванията са извършени на места, които обаче не са типични за бора и на малка надморска височина – от 400-450 м. Така създадените култури са с отслабен растеж и поставени в неблагоприятни за тях климатични условия, се оказват нападнати от вредители.

Природата е по-силна от човека, но влагаме професионалните си знания, полагаме усилия и грижи, за да живеем в хармония с нея, категорични са лесовъдите.

Заболяването по боровете на Крушeвския баир се наблюдава от януари т.г., като е започнало от изток на запад, обясняват експертите от държавното стопанство. Своевременно от там са сигнализирали съответните институции - Лесозащитна станция в София, Регионалната дирекция по горите във В. Търново, Изпълнителна агенция по горите.

Държавно ловно стопанство „Росица“ е подало заявления за промяна на дейностите в тези площи, а специалисти от изброените по-горе институции са направили оглед на място, след което са одобрени санитарните сечи. 

За всяко конкретно насаждение е одобрена интензивност на сечта, в зависимост от степента на увреждане, като варира от 30 до 50%. На площ от 25 дка обаче няма оцеляло нито едно дърво и там санитарната сеч ще е 100%. Дейностите ще започнат до дни, сечта ще бъде извършена под контрола на служители на ДЛС „Росица”.

От Северноцентралното предприятие се ангажират в случай, че няма естествено възобновяване в откритите площи, на терена да бъде извършено залесяване.

 

 

 

 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество