Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Снимка на Thanks for your Like • donations welcome от Pixabay

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г., след което влезе в сила преходен период, по време на който се водиха преговори за бъдещите отношения с британците. В края на декември 2020 г. бе сключено споразумение по темата.

Макар че договорът започна да се прилага на предварителна база от 1 януари, предстои одобрението на Европейския парламент, а дотогава депутатите разискват текста парламентарни комисии, преди да се проведе пленарно гласуване.

В споразумението за оттегляне бяха уредени въпросите за защитата на правата на европейските граждани във Великобритания и на британските граждани в ЕС, финансовите ангажименти на Великобритания като страна членка и управлението на границите, особено на остров Ирландия.

Какво е важно да се знае към днешна дата за пътуващите до и от Великобритания към страни членки. 

Престой и работа във Великобритания и ЕС

Гражданите на ЕС във Великобритания и на Великобритания в ЕС, които са живели постоянно на съответните места преди януари 2021 г., имат право да продължат да живеят и да работят, стига да са регистрирани и да са получили разрешение за заселване от националните власти в страните от ЕС или Великобритания.

Британски граждани, които не живеят все още в ЕС, нямат автоматично право да живеят и работят в страни от ЕС и за тях могат да се прилагат ограничения. Режимът за работа и престой в Ирландия е различен, тъй като страната има отделно споразумение с Великобритания.

Британски граждани, които искат да посетят или да останат в ЕС повече от 90 дни по каквато и да е причина, трябва да покрият изискванията за влизане и престой спрямо граждани на страни извън ЕС. Това важи и за британци, които имат дом в ЕС. Професионалните квалификации на британските граждани не се признават автоматично в страните от ЕС, както беше преди.

Граждани на ЕС, които искат да се преместят за работа или дългосрочно пребиваване (над шест месеца) във Великобритания, ще трябва да покрият условията за миграция на британското правителство и да кандидатстват за виза. 

Пътуване

Британските граждани могат да посещават ЕС за срок до 90 дни в рамките на всеки 180 дни, без да се нуждаят от виза.

Те обаче няма да могат да се възползват от бързите коридори за проверка на паспорти и граничен контрол в ЕС. Британците ще трябва да разполагат с билет за връщане и да могат да докажат, че имат достатъчно средства за престой. Паспортът им ще трябва да бъде валиден поне за следващите шест месеца.

Гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания за срок до шест месеца без виза. Те ще трябва да представят валиден паспорт, за да бъдат допуснати в страната.

Здравеопазване

Гражданите на ЕС, които са временно във Великобритания, ще могат да ползват спешни медицински услуги с Европейска здравноосигурителна карта. За престой над шест месеца те ще трябва да заплатят допълнителна здравна такса.

Пенсионерите ще продължат да ползват здравни услуги там, където живеят. Страната, която плаща пенсията им, ще покрива разходите на страната, в която те пребивават.

Програмата за обмен „Еразъм +“

Великобритания реши да спре да участва в популярната европейска програма за обмен „Еразъм +“ и да създаде своя програма. Това означава, че студентите от ЕС няма да могат да учат в британски университети по „Еразъм +“.

Търговия със стоки и услуги

Споразумението определя, че стоките, които се търгуват между ЕС и Великобритания, не се облагат с мита и за тях не важат количествени ограничения (квоти). Въпреки това има нови процедури за превоз на стоки от и към Великобритания - те ще трябва да се съобразяват със санитарните, екологични и социални изисквания на единния пазар или на британската страна.

Това означава, че бизнесът ще трябва да се съобразява с допълнителни изисквания. В същото време свободното движение на стоки между Северна Ирландия и ЕС се запазва.

Що се отнася до услугите, британските компании няма да имат автоматично право да предлагат услуги в ЕС. Ако искат да продължат да действат на европейския пазар, те ще трябва да се регистрират като фирми в ЕС.

Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество