Четиринайсет НПО срещу подмяната на управлението в приюта за кучета
Мария Христова в първите сни, след като пое приюта, през февруари 2019 г.

от Емилия Димитрова

Четиринайсет неправителствени организации са изпратили писмо до кмета на община Севлиево Иван Иванов с искане да преразгледа решението за освобождаването на Мария Христова като управител на приюта и Стефи Гълъбова като гледач. "Изразяваме своето несъгласие във връзка с подмяната на персонала в общинския приют за кучета в поверената Ви община", се казва в писмото, с което се задават и въпроси.

В написаното представителите на природозащитните организации питат "на какво основание за управител на приюта е назначен ловецът Стефан Стефанов, който се ползва с ужасна репутация на човек, мразещ животните и упражняващ насилие над тях". 

"При управлението на  приюта от Мария Христова не сме подали нито един сигнал за нарушения. Нямаше сигнали за закононарушения и нехуманно третиране на животните. Осиновителната програма вървеше добре, но заради пандемията с COVID – 19, извънредното положение и необразоваността на населението, кучетата бяха обявени, че са преносители на зараза и бяха масово изхвърляни. Поради тази причина броят им нарасна в града.  Това безобразие не е по вина на Мария Христова, която с работата си в приюта допринесе за хуманното отношение и подобряване на условията за живот на кучетата", пишат природозащитниците.

Мария Христова: Кастрация е решението да няма скитащи кучета

Изразява се и позиция, че проблемът с уличните кучета е от компетенцията на общината, която трябва да засили контрола над домашните и дворни кучета, както и на нелегалните развъдници. "Необходимо е стриктно да се следват разпоредбите в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и Закона за защита на животните, с които Вие като ветеринарен лекар сте запознат", се казва още в обръщението. 

Управителят на приюта Мария Христова е освободена по свое желание на 20 май т.г. "При никакви обстоятелства няма да се върна", каза тя за "Севлиево онлайн". "Когато започвах, не осъзнавах, че не мога да лавирам между интересите на Общината и желанията на гражданите, ако Общината не поеме своята част от отговорност", каза още Мария Христова. "Каквото можах, направих. В един момент бях и ловец, тичах от село в село по сигнали, телефонът не спираше да звъни. Тази работа не е за сам човек. Нужна е последователна и целенасочена политика за овладяване популацията на животните. Не искам да мисля какво ще се случи сега с тях. Наистина си забранявам да мисля, защото много ми е мъчно за животните. Знам как ги намерих, знам как ги оставих", споделя бившата управителка на общинския приют за безстопанствени кучета. 

Пълния текст на писмото от неправителствените организации публикуваме без съкращения:  

Уважаеми господин Иванов,

Изразяваме своето несъгласие във връзка с подмяната на персонала в общинския приют за кучета в поверената Ви община.

На какво основание за управител на приюта е назначен ловецът Стефан Стефанов, който се ползва с ужасна репутация на човек, мразещ животните и упражняващ насилие над тях?

При управлението на  приюта от Мария Христова не сме подали нито един сигнал за нарушения в приюта. Нямаше сигнали за закононарушения и нехуманно третиране на животните. Осиновителната програма вървеше добре, но заради пандемията с COVID – 19, извънредното положение и необразоваността на населението, кучетата бяха обявени, че са преносители на зараза и бяха масово изхвърляни. Поради тази причина броят им нарасна в града.  Това безобразие не е по вина на Мария Христова, която с работата си в приюта допринесе за хуманното отношение и подобряване на условията за живот на кучетата.

Този сериозен проблем е от компетенцията на общината, която трябва да засили контрола над домашните и дворни кучета, както и на нелегалните развъдници. Необходимо е стриктно да се следват разпоредбите в ЗВМД и ЗЗЖ. Вие като ветеринарен лекар сте запознат с тях.

В Националната Програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни изцяло е заложен методът „Кастрирай и върни”, както и упражняване на съвместна дейност на общините с неправителствени организации съгласно чл. 41, ал. 4 от ЗЗЖ. Контролът на дейността на общинските приюти е изцяло под отговорността на кмета на общината, съгласно чл.40, ал.4 от ЗЗЖ.

Досега бяхте пример за цялата страна за работата и условия на живот на кучетата в приюта. Имаше много дарители на храна, постелки, играчки, поводи и легла за кучета. Имаме сигнали от доброволци, че те са изхвърлени от Стефан Стефанов! Защо?

Защо се нарушават разпоредбите в Наредба 41?

В момента в приюта са настанени над 70 кучета и за всяко едно ще има строг контрол. Няма да позволим разселване на животните извън града и евтаназии.

Достъпът до приюта по чл. 43, ал. 4 от ЗЗЖ трябва да бъде подсигурен не по малко от 6 часа на ден, 6 дни в седмица, съгласно чл. 121 от Наредба 41. Всичко това трябва да е описано в Правилника за вътрешния ред на приюта.

Убедително Ви молим да обмислите решението си за освобождаването на Мария Христова като управител на приюта и  Стефи Гълъбова като гледач.

Живеем в държава, която е част от Европейския съюз, законите трябва да се прилагат и спазват стриктно от всички и разчитаме на Вас за справедливост и бързо разрешаване на нарастващия проблем в поверената Ви община. Досега бяхте пример, но с връщането на един доказан нехуманен и жесток човек в лицето на Стефан Стефанов, се връщаме назад в годините, изпълнени с ужас и терор!

Разчитаме  на правилния и обмислен избор на персонала на приюта.

Ирина Николова, председател на сдружение „Помощ за животните-Дара“ 

Аксиния Боснева, председател на НПО „АФА България“ 

Радослав Рангелов, председател на фондация „Дог хелп-БГ“                                                                     

Ваня Костова, член на УС на НПО „Помощ за животинки в беда“

Янко Попов, председател на НПО „Свят за всички“

Миглена Дерменджиева, председател на НПО „Добрите феи“

Вергиния Георгиева, председател на фондация „Ничии животни“

Юлия Иванова, председетел на сдружение"Добрина, състрадание, хуманност"  

Нина Иванова, председател на сдружение "С любов за четири лапички"

Мария Великова, председател СНЦ" Обич за обич"

Анастасия Хариту, председател "Помогни и спаси живот"

Даниела Лекова, председател на фондация "Приятели на четири лапи"

Сюзан Мустафи, председател" Респект към животните"

Ели Иванова, председател на "Дружество за защита на животните"

 

 

Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Читалището в с. Крушево предизвиква с фотоконкурс за цветя
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество