Търсене

Четвърт век галерия "Видима" е дом, място на срещи с публиката и пристан за български творци

В творческите среди галерията е популярна като севлиевската къща на музите
Емилия Димитрова
Четвърт век галерия

Откриването на юбилейната изложба, снимка: галерия "Видима"

Четвърт век - толкова измина откакто на 15 декември 1997 г. тогавашният изпълнителен директор на "Видима" инж. Васил Кънев даде началото на новооткритата едноименна галерия в Севлиево. Неин управител до смъртта си през януари 2018 г. е Ирина Колбасова - фината, елегантна, ерудирана и изключително образована Ирина Колбасова от Петербург. 

Мястото за много кратко време се превръща в средище на творци от цялата страна. Привлича и немалко посетители, водени към малката изложбена зала зад градския център от желанието да се потопят в

свят на изисканост и стил.

Защото каквото и да направеше Ирина, правеше го със стил. Аристократизмът в поведението и общуването й беше забележителен. Вероятно това й помогна да превърне за много кратко време галерия "Видима" в предпочитано място за изява на едни от най-големите имена на българските художници. 

След смъртта на Ирина Колбасова синът й Сава инициира фонд "Ирина" и така се създаде една от най-добрите колекции с картини в страната - тук

„Галерия „Видима“ е създадена през 1997 година и оттогава всеки месец в изложбения салон се представят нови автори в областта на изобразителните изкуства. Ето какво каза само преди 5 години, на честването на 20 години от създаването на галерията самата Колбасова: "През изминалите години галерията ни изгради име и създаде колекция, с която по право може да се гордее. Не мога да подмина значението на свършеното през тези години, но най-важното е, че винаги се чувстваше взаимна подкрепа и взаимна необходимост между всички нас: компанията, галерията, хората на изкуството – художниците, и тези, които обичат изкуството и жадуват за срещите с него. Този кръг, тази единна връзка ни помогна да създадем нашата колекция, която има своя история, своята биография, своето лице и особености, бих казала своя характер".

Изображение - 11516Юбилейна изложба по повод 20 г.- галерия "Видима" в Министерството на културата, ноември 2017 г., вдясно на снимката е Ирина Колбасова, на която това откриване бе последното откриване на изложба, снимката е на Деана Денева  

Всичко това може да звучи като история, но днес тя е продължение на цялото битие на галерия "Видима", която снощи, на 7 декември, отбеляза 25 години от откриването си.

На мястото на Ирина този път беше синът й Сава Христов.

Той приемаше поздравленията, докато Ирина следеше всичко от стената, а може би наблюдаваше внимателно отгоре. Не може да не е останала удовлетворена от пътя, през който Сава преведе галерията, след като Ирина се отправи към звездите. Всъщност всичко е същото - за галерията пак се говори с огромно уважение от творците, датите за изложби са запълнени за цялата следваща година и календарът вече е отгърнат на 2024 г., фондът се увеличава, а Сава Христов, с ентусиазма на едни млад човек, гледа към следващите 25. 

Всъщност

"Следващите 25" е името на конкурса, който галерия "Видима" обяви по повод своя четвървековен юбилей.

Той е насочен изцяло към млади твроци, до 35 години, а изложбата с творбите от конкурса ще бъде открита на 15 декември - точната дата на откриването на галерия "Видима" през 1997 г. Тогава ще станат ясни и имената на наградените, а посетителите на изложбата ще получат хартиено издание - каталог, на конкурсните творби. Председател на журито, което оценява участниците в "Следващите 25", е председателят на Съюза на българските художници Любен Генов. 

Изображение - 11512Ярослав Дончев връчи юбилеен плакет на Сава Христов, снимка: галерия "Видима"  

На празничната изложба по случай 25 г. от откриването на галерия "Видима" Сава Христов получи благодарствен плакет от Ярослав Дончев - изпълнителен директор на "Идеал Стандарт-Видима". Компанията още от създаването на галерията е плътно зад нейната дейност и подкрепя всички инициативи. Христов получи благодарствен адрес и плакет със символа на Севлиево - Паметника на свободата и от кмета на общината Иван Иванов.  

Изображение - 11513Кметът на Севлиево поздрави Сава Христов, снимка: галерия "Видима"  

Празничната изложба включва картини, станали част от фонда на галерията през последните пет години - периода, в който Сава Христов ръководи творческото пространство. Тези, които посетят изложбата, експонирана в арт-зона "Видима" (тренинг центъра на компанията в центъра на града) могат да видят освен творби на изобразителното изкуство икони, графики, пластики. Експонирани са над сто творби от над 50 художници, всичките представили свои изложби в галерия "Видима" - мястото, превърнало се в символ на красотата, изяществото и по-красивата част от ежедневието за севлиевци и приятели.  

Изображение - 11514  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!