Търсене

Читалище "Развитие-1870" започна изпълнението на мащабен проект за близо 44 хил. лв. с името "Събудители - отново заедно"

Емилия Данкова
Читалище

Отляво надясно: Галя Христова, Десислава Димитрова, Данаил Лалев, Снежана Митева, снимка: Севлиево онлайн

Стартът на амбициозен проект обявиха днес на пресконференция от Народно читалище "Развитие-1870". Финансирането е за близо 44 хил. лв., от които 35 хил. лв. безвъзмездно, останалите 8751 лв. са собствени принос. Проектът е по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество" на Национален фонд "Култура". 

Проектът предвижда поредица от дейности, които обвхващат всички читалищни дейности - музикалните и художествена школи, фоклорния ансамбъл, школата за народно пеене, театралните състави и балетната школа. Това, което го прави уникален е, че в него е разписано публиката, т.е. гражданите на Севлиево, да могат активно да участват в неговото изпълнение. От една страна ще се случва като публика, но е предвидено още гражданска ангажираност в уъркшопове, отделни събития за граждани, както и привличане на нови деца за различните читалищни занимания. 

Крайният резултат се очаква да бъде обновен репертоар на съставите, обновен реквизит за някои от тях, нов театрален спектакъл.

За първи път в Читалището ще се изучава църковна дърворезба. 

То ще бъде възможно в школата по изобразително изкуство, а с предизвикателството да наложат църковната дърворезба като изучавано изкуство се заемат ръководителят на школата Велизар Захариев и украинската гражданка, бежанец от войната, Наталя Симеонова. Присъствието й в творческия екип ще даде възможност да се изучава паралелно българската и украинска дърворезба, което със сигурност би обогатило познанията и в последствие уменията на обучаващите се. 

Три балетни концерта и два нови авторски танца

са предвидени за школата по балет. Работата поема дългогодишната солобалерина, създател и ръководител на школата Иванка Цанова. На финала създаденото по проекта от малките балерини ще бъде представено пред публика в два концерта. 

Концерт върху песни на Борис Машалов

ще бъде финала на изпълнението на дейностите по проекта от школата по народно пеене. Работата ще се ръководи от ръководителят на школата и групата за народно пеене към Читалището Цветина Маринова. Преди финалните изяви обаче певиците ще организират два уъркшопа, ще получат два нова аранжимента на песни на Борис Машалов, които ще включат в репертоара на групата. 

Нов родопски танц ще поставят Фолклорен ансамбъл "Развитие".

Постановчици на танца са проф. Николай Цветков и д-р Петьо Кръстев от Югозападния университет в Благоевград. Те ще работят съвместно с Весела и Йордан Йорданови - ръководители на ансамбъла. Извън новия танц, сем. Йорданови ще въведат нова форма за разучаване на народни хора с граждани. 

Пиеса на Недялко Йорданов

ще бъде поставена от Никола Узунов - театрален режисьор, който от години работи със севлиевското читалище. По проекта е предвидено да бъде поставена пиесата "Музикална надпревара в горската дъбрава", а детският театър ще направи осем представления за децата от общината. 

Изображение - 11279Представители на всички училища, детски градини и културни институции, както и зам.-кметът Красимира Йорданова дойдоха за представянето на проекта, снимка: Севлиево онлайн  

Екипът по проекта е в състав: ръководител - Данаил Лалев, председател на НЧ "Развитие-1870", Десислава Димитрова - организатор в Читалащито е координатор, предишния читалищен секретар Галя Христов е технически сътрудник, Снежана Митева е счетоводител. 

Партньори са Община Севлиево, Исторически музей Севлиево, детските градини и училищата в общината, рекламна къща "Гален фамилия"ф и печатница "М-Прес", а за публичността ще се разчита на местните медии. На финала ще бъдат изработени два филма, които ще онагледят работата в изпълнение на "Събудители - отново заедно", техен автор ще бъде Минчо Тодоров. 

Табло на мечтите и желанието да бъдем отново заедно

е в основата както на разработването на проекта, така и на неговото име. Преди време в Читалището си направили табло на мечтите и приканвали всеки, който влиза в институцията да напише каква мечта има за читалището. Условието било мечтателите напълно да се абстрахират от пари, време и възможности. На таблото на мечтите вече имало 20 мечти, а една от тях е на път да се реализира с изпълнението на проекта. С част от средствата по него ще бъде закупена нова озвучителна и осветителна техника за читалищния салон, за което парите при ремонта на салона не стигнаха. 

Любопитно е и защо "събудители - отново заедно". Дума "събудители" в речника на българския език няма. Има обаче подходящи заместници: пробуждам, създавам и възвишавам, показва проверка на "Севлиево онлайн". От екипа, създал проекта обясниха, че дълго са мислили различни заглавия, прехвърляли възможности, докато накрая се спрели на непозната дума "събудители", защото тя най-точно обяснявала какво искат да постигнат. А добавката "отново заедно" дошла след като си припомнили колко тихо било в Читалището по време на пандемията. 

И ако едно от възможните значения на "събудители" би могло да бъде "възвишавам", то името на проекта най-пълно съответства на желанието на читалищния екип.  

Проектът е с продължителност до 31 октомври 2023 г. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.