Търсене

Читалище „Развитие” прие в сърцето си „Фото Академика 2022” и скрепи с декрет новото приятелство

Читалище „Развитие” прие в сърцето си „Фото Академика 2022” и скрепи с декрет новото приятелство

Декрет за бъдещото партньорство между НЧ „Развитие-1870” и Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева” подписаха Данаил Лалев и Юрий Трейман, снимка: Божидар Генков

Запечатано с декрет е бъдещото партньорство между Народно читалище „Развитие-1870” и Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева”. Под декрета са подписите на председателите на двете организации - на Данаил Лалев за читалището, на Юрий Трейман за Фото Академика. Освен вричане за бъдещо партньорство, документът е трогателен акт, с който двете страни си засвидетелстват приятелство и подкрепа.

Всичко това се случи по време на откриването на изложбата с финалистите от 23-то издание на „Фото Академика 2022”. Важно е да се отбележи, че Фото Академика че това е първото гостуване на Фото Академика в Севлиево, а изложбите на организацията не са чести гости в градовете у нас. Всъщност за първи път в историята на Националния ежегоден годишен преглед на фотографското изкуство в България след официалната изложба с откриването и награждаването на отличените, експозицията гостува в друг град в страната. И ако това може да се брои за прецедент, то той със сигурност поставя началото на една нова за града ни традиция - поредица изложения на „Фото Академика” в Севлиево и съорганизирането на интересни фотографски събития в центъра на Северна България.

Изображение - 11055  

Изложбата с 69 най-добри кадъра на 34 автори, лауреати на "Фото Академика 2022" бе открита на 19 юли и предизвика очаквано широк интерес и отзвук. Селекцията е дело на петчленното жури в състав: Явор Попов, Нели Гаврилова, Валери Христов, Иван Коловос и Денис Бучел. Избраните са от постъпилите в трите раздела на „Фото Академика 2022” 381 фотографии от 66 автори.

Артистичната фотография с 36-те най-добри кадъра изкусно посреща Бялата галерия. Стълбите отвеждат в арт декорираното с дървени масивни пана фоайе на втория етаж в сградата, където са окачени 9-те фотоси в „Аеро фотография”. Централно място е отредено за наградените медалисти, сред които е и кадърът „Двамата късметлии за кръста” на севлиевеца Божидар Генков.

Изображение - 11059  

В Синята галерия е подредена селекцията с най-добрите 24 снимки от „Репортажна фотография”. Тематични табла предлагат интересна информация за изложбата, Фотоклуб „Севлиево”, златния медалист Божидар Генков и друг предстоящ фото форум. 

Постарахме се! Смея да кажа, че с отношение, мисъл и много работа успяхме заедно да организираме гостуването на „Фото Академика 2022” в Севлиево. Вярвам, че всички фотографии ще провокират у вас търсенето на тайната, емоцията, вижданията на всеки един от авторите”, отбеляза в приветствието си председателят на читалището Данаил Лалев. Благодарност бе изказана на Юрий Трейман – „човекът, който с горещо сърце прегърна идеята изложбата да бъде представена именно тук”. Признателност за организирането на събитието бе отправена към членовете на Фотоклуб „Севлиево”, председателя Антоанета Обретенова, Божидар Генков – лауреат от „Фото Академика 2022”, и читалищния екип.

Организацията на фото форума бе високо оценена от кмета на община Севлиево Иван Иванов. „Поздравления за Божидар Генков и фотографията, с която е впечатлил елитното жури на „Фото Академика”. Огромно признание за неговия труд като млад автор и стимул за още по-големи успехи", каза Иванов. Той подчерта, че фотографиите са чудесни и отбеляза, че "имам честта да познавам лично някои от авторите и много се радвам, че точно тези кадри са спечелили наградите”.

Иван Иванов със сигурност присъства на събитието повече като фотограф и един от основателите на фотоклуб „Севлиево”, споделящ страстта фотография, което пролича и от емоционалното му приветствие и интереса към изложбата и работата на фотографите. 

Изображение - 11058  

Специален гост на откриването бе председателят на Фотографска академия „Янка Кюркчиева” Юрий Трейман. „Най-ценното за нас, екипа на Академията е, че изложбата ще може да бъде видяна от още повече любители, професионалисти и ценители на фотографията. Пожелаваме си всяка година да гостуваме в Севлиево с „Фото Академика”, развълнуван сподели г-н Трейман, който се върна в началото, през 1999-та – годината на създаването на Академията, когато е проведен и първият конкурс. „От тогава до ден днешен, 23 години, вече 23 издания, този форум е без аналог. Няма друг такъв конкурс у нас, с толкова дълга история. Той е замислен като годишен преглед на българската фотография, т.е. тук няма едни вечни снимки на едни големи майстори, а кадри и на любители, и на професионалисти, които са решили да покажат какво са запечатали с обектива си през последните дванадесет месеца пред публика. Журирането не беше никак лесно, но смело мога да заявя, че тазгодишната 23-та „Фото Академика” е изключителна”, обобщи г-н Трейман. От името на Управителния съвет на Фотографска Академия г-н Трейман направи дарение на колекция с фотографска литература от каталози и книги за Фотоклуб „Севлиево”.

Един от най-изявените български майстори на фотография от въздуха – Явор Мичев, получи златния си медал и ваучер за 500 лв. лично от председателя на Фотографска академия. Награждаването на лауреата бе още един акцент в откриването на „Фото Академика 2022” в Севлиево. Отличеният кадър на русенския фотограф е именуван „Сирни заговезни в русенско” и е най-добрият в категория: „Аеро фотография”.

Заслужено специално внимание получи Божидар Генков - лауреатът и златен медалист в „Репортажна фотография” на тазгодишния преглед-конкурс. „Покрай това събитие осъзнах, че колкото и различни да са Читалището и Фотографска Академия, толкова и общи. Читалището е стожер на българската култура, дух, традиции и изкуства, а Академията пази и популяризира фотографията по целия свят. Вярвам, че това партньорство има бъдеще и съм щастлив, че вече всяка година „Фото Академика” ще гостува в Севлиево. За мен това е по-ценно от всеки медал и отличие. Щастлив съм, че имам принос месецът на фотографията да завършва с изложба в родния ми град”, с вълнение сподели Божидар Генков. Той не пропусна да благодари на инициатора за гостуването на „Фото Академика” и председател на Фотоклуба Антоанета Обретенова, на Юрий Трейман и Фотографска Академия, на председателя на НЧ „Развитие-1870” Данаил Лалев и неговия екип, които по думите му са „все хора, които горят за идеята”. И на финал сподели, че „харесва предизвикателството в репортажната фотография”. А когато снима, търси човешката чиста и неподправена емоция, истинското в живота, хората, отношенията и фотографията. Запечатал го е в кадъра „Двамата късметлии за кръста”, неслучайно отличен със златния медал във „Фото Академика 2022”.

След подписването на декрета за партньорство, на по чаша вино, в приятелски разговор, фотографската гилдия се поздрави за успеха и начерта плановете за бъдещите съвместни интересни фото събития. Предстоят Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…” – 14-16 октомври т.г., мястото – читалище „Развитие”. Форум, който дава заявка да стане един от най-добрите в българската фотографска история у нас.

Изложбата на „Фото Академика 2022” ще остане за разглеждане в залите на читалището до 30 август.

Снимките към текста са на Божидар Генков и Петя Пастухова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.