Търсене

Чувал с брашно ще получи най-добрият хлебар на "Семе българско"

Чувал с брашно ще получи най-добрият хлебар на "Семе българ

„Никой не е по-голям от хляба“ е стара българска поговорка, показваща отношението на българина към хляба, неговото място и значение в живота и бита му като сакрален символ, носещ дълбок смисъл и заряд в себе си. Хлябът е Божествено благо, основа на живота, почитана храна от хилядолетия, един от малкото живи културни мостове, чрез които бихме съживили родовата памет и възстановили заличените следи на миналото.. Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение, опрощение... С хляб и сол посрещат скъпи и желани гости.

Неизменна част от концепцията на фестивала „Семе българско“ и тази година ще е конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а победителят – майстор хлебар, ще спечели чувал с брашно, осигурен от мелница „Балван“.

Навръх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана“ в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат във фолклорен маратон.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!