Търсене

Данаил Лалев отново е председател на Народно читалище "Развитие-1870"

Емилия Димитрова
Данаил Лалев отново е председател на Народно читалище

Вляво - Данаил Лалев, вдясно - Емилиян Маринов, снимки и колаж: "Севлиево онлайн"

Данаил Лалев е новият стар председател на Народно читалище "Развитие-1870". Това реши отчетно-изборното събрание на Читалището, което се проведе вчера.

Тригодишният мандат на Емилиян Маринов изтече и той отказа да продължи да ръководи Читалището заради твърде голямата си заетост. 

Данаил Лалев беше десет години председател на читалище "Развитие-1870" до 2019 г., когато поредният му мандат изтече и той се оттегли. 

Защо времето на Данаил Лалев в Читалището беше знаково за институцията четете тук.  

Тогава за председател беше избран Емилиян Маринов - изпълнителен директор на "Делта Стар" АД и общински съветник в Севлиево. При поемането на "Читалище "Развитие-1870" Маринов каза: "Това е една доста добре стегната и подредена къща, в която ремонт май не е правен само в мазата" и заяви, че не го е страх от предизвикателства, като призна, че летвата е високо вдигната - ремонтиран и добре поддържан сграден фонд, положително финансово състояние. 

Едно от предизвикателствата пред Емилиян Маринов беше ремонтът на читалищния салон. За него местният бизнес събра 32 500 лв. и днес салонът е ремонтиран, но според Емилиян Маринов има още какво да се желае.

Изображение - 10530На благотворителна вечер през октомври 2020 г. сдружение "Севлиево 21 век" събра 32 500 лв. за основен ремонт на читалищния салон, на снимката Емилиян Маринов и секретарят на Читалището Нели Тотева представят как ще изглежда Читалището след ремонта, снимка: "Севлиево 21 век"  

Със сигурност едно от най-вълнуващите събития през мандата на Емилиян Маринов е честването на 150 години от основаването на Народно читалище "Развитие-1870". Годишнината беше отбелязана през 2021 г., тъй като в юбилейната 2020 г. имаше строги ограничения заради пандемията с Ковид. По-късно, през есента на 2021 г. Читалището бе удостоено с почетен знак "Севлиево". 

Читалището - светиня на век и половина и още за честването 150 години Читалище в Севлиево - тук

На раздяла с Маринов секретарят на Читалището Нели Тотева каза: "3 години. С грижа. С любов. С мисъл. За читалището. За служителите. За децата. Тежки месеци с пандемията от коронавирус. Последващите от нея загуби и човешки животи. Инициативи. Възникващи проблеми. И незабавното им решаване. 150-годишен юбилей. Ремонт на читалищния салон. Безсънни мигове. Разбирателство. Това са малка част от акцентите в управлението на Емилиян Маринов. За които ние всички сме признателни". 

В новоизбраното читалищно настоятелство бяха избрани Мирена Станчева - общински съветник и дългогодишен служител в местната общинска администрация за дейността на читалищата, и Алфидин Ахмедов, директор на Държавния куклен театър в Габрово, "пораснал" в севлиевското читалище. 

          

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!