Търсене

Дървото на Дениз и как се създава специална гора от специалните деца

Севлиево онлайн
Дървото на Дениз и как се създава специална гора от специалните деца

За да се роди гора, трябва и обич, снимка: СЦДП

Дениз е ученичка в Основно училище "Проф. П. Н. Райкович" в Трявна. От повечето деца я отличава една мечта. Дениз, която засади дърво, мечтае един ден дървото да стане голямо, да направи голяма сянка и Дениз с приятелчетата си да си направи пикник под него. 

Казват, че няма малки и големи мечти, важното е да си позволим да мечтаем. Така е и с Дениз, която тази година е едно от специалните деца, които заедно създадоха своята специална гора. 

Кое е специалното на децата. Те просто имат специални образователни потребности, казано на езика на педагозите. На по-разбираем език това означава, че имат много по-силни сетива за добро и лошо, за красиво и грозно. Полагат повече усилия за неща, за които останалите може и да пестят сили. 

Изображение - 12227Табелката, с която е обозначена фиданката, засадена от Дениз, снимка: СЦДП  

Дениз обича да рисува и печели конкурси. Освен това е много грижовна както към себе си, така и към останалите. Казва че ще бъде грижовна и към дървото, което е засадила заедно с лесовъди от Северноцентралното държавно предприятие

Инициативата "Специалната гора на специалните деца" се реализира за втора година в област Габрово. Преди година специалните деца залесиха местността Градище край Габрово, тази година малка гора изникна край тревненското село Станчов хан.

Събитието бе организирано от Държавно горско стопанство "Плачковци" и природен парк "Българка" за деца от училища в Трявна и Плачковци, представлявани от Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование - Габрово.

Изображение - 12226Лесовъдите обясниха на децата как е най-правилно да се залеси фиданка, снимка: СЦДП  

Водени от своя ентусиазъм и подкрепени от професионализма на лесовъдите, учителите и експертите на природния парк, младите залесители създадоха своята уникална гора, а до всяка фиданка от черен бор бе поставена табелка с името на детето, което я е залесило, за да може то да следи и да се грижи за нейното развитие.

За малките любознателни природозащитници се погрижи и Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, което им предостави образователни книжки и материали, посветени на грижата за гората и нейните обитатели. А децата обещаха да се връщат, за да виждат как се развиват дръвчетата.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.