Търсене

Директорът на РИОСВ В. Търново е била привикана в екоминистерството преди Експертния съвет за горенето на боклук край с. Върбовка

Емилия Димитрова
Директорът на РИОСВ В. Търново е била привикана в екоминистерството преди Експертния съвет за горенето на боклук край с. Върбовка

Илюстративна снимка на Lisa Johnson от Pixabay

Директорът на РИОСВ-В. Търново изненадващо отмени заседанието на Експертния съвет за завода за горене на боклук на Румен Гайтански. Това стана два дни преди датата на Съвета, като дотогава нямаше никакви индикации, че нещо по подготовката му не е наред. 

Според публикация в Дневник, която се позовава на източници от Капитал, директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново, е била привикана този понеделник, 21 ноември 2022 г., в Министерството на околната среда. Същия ден, но след края на работното време, на сайта на РИОСВ се появи съобщението, че насроченото за 24 ноември т.г. заседание на Експертният екологичен съвет, което трябваше да отвори пътя за инвестицията на Румен Гайтански-Вълка край с. Върбовка, се отлага. 

Нито дума няма в това съобщение, което и сега е достъпно на сайта на инспекцията, с какви мотиви се прави отлагането. Уточнението дойде на следващия ден и най-общо беше "процедурни пропуски".

Въпросните процедурни пропуски се оказаха недоглеждане, ако изобщо в това обяснение има нещо вярно. Малко вероятно е да се повярва, че заседание, което се подготвя десет месеца, няма да бъде съобразено с нормативната уредба. Ако е така то остава подозрението, че върху РИОСВ се оказва натиск, а събитията от последните дни навеждат на извода, че този натиск е в посока да се позволи на инвеститора да изгради най-големия завод за горене на боклук в Европа, който ще изгаря 56 т отпадъци на час.  

Още един детайл може би има отношение към проваления Експертен съвет. Точно в месеца преди провеждането му директорът на РИОСВ Велико Търново Мая Радева, която спря изпълнението на решенията на първия съвет, от януари т.г., беше командирована за един месец в Русе. Командироването й е считано от 19 октомври, т.е. до 19 ноември. Според платформата "За истината" ротация на директори на екоинспекции е била приложена за инспекциите в Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Бургас, Русе и Велико Търново, а причината, според обяснения от ведомството, "ротационният принцип спомага да се направи по-ясна и обективна оценка на силните и слабите страни в работата на съответната инспекция". Как за един месец един външен човек ще усети силните и слаби страни в работата на коя да е институция, е трудно за разбиране. 

Факт е, че директорът на търновската РИОСВ Мая Радева не е била в инспекцията във Велико Търново за подготовката на експертния съвет, а ако е вярно, че веднага след завръщането си от Русе и била привикана в Министреството на околната среда, догадките и съмненията стават още повече.  

Преди насрочване на следващо заседание на експертния екологичен съвет на възложителя „Петрургия“ ще бъдат изпратени всички становища, постъпили след първото заседание на съвета, и ще му се укаже възможността да коригира Доклада за въздействие на околната среда. (ДОВОС), се казва в съобщение на сайта на РИОСВ. 

"Севлиево онлайн" пита защо досега становищата не са изпратени на инвеститора, какъв срок ще му бъде даден, за да подготви възраженията си и кога всъщност ще има насрочено заседания на Експертния екологичен съвет. 

Междувременно от неправителствената организация "Ти решаваш", приемник на сдружението "За Павликени", което първо се надигна в гражданско недоволство срещу инвестиционното намерения на Румен Гайтански-Вълка, отмениха насроченията за 24 ноември мирен протест пред великотърновската РИОСВ. Декларираха обаче готовност, заедно с подкрепящите ги граждани от общо седем общини, сред които и Севлиево, във всеки момент да предприемат адекватни действия, за да защитят правото си на достоен и чист живот. 

Дотогава инвеститорът "се запознава с възраженията", а през това време нищо не пречи да бъде направена друга ротация и Радева да бъде заменена с удобен на Гайтански директор на РИОСВ - Велико Търново, прогнозира Капитал

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!