Търсене

Днес е Денят на Габрово, отбелязват се 164 години от провъзгласяването му за град

17 май е Денят на Габрово. Честит празник, габровци!

На 17 май се чества годишнината от обявяването на Габрово за град, който в Габрово отбелязват като Деня на своя град.

Празникът започна с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“, по-късно през деня ще бъде издигнато знамето на града на площад „Възраждане“. 

По този повод културните институти обявяват Ден на отворените врати за деца и възрастни. Денят е неучебен за учениците, а зоните за платено паркиране на територията на града ще бъдат безплатни. 

Преди обяд на площад "Възраждане" е инициативата „Нарисувай Габрово“ с деца от габровските училища. В Музея на архитектурно-исторически резерват "Боженци" ще се състои "Боженци - сградите разказват" - ателие за писане с паче перо и мастило в Изложбена зала на Старо школо.

От 9:00 до 15:00 ч. ще има ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час в Музея на хумора и сатирата. В пространството пред храм "Успение на Пресвета Богородица" ще бъде традиционното издание на благотворителен кулинарен базар на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово за кауза: „Връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение“.

В часовете от 11:00 до 14:00 ч. ще се проведе традиционния благотворителен кулинарен базар на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ - Габрово. Каузата, за която ще бъдат събраните средства е връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение. Базарът ще бъде в близост до църквата „Успение Богородично“.

Ето и останалата програма в празничния за Габрово ден:

10.00- 12.00 ч. - Детско арт ателие в Художествена галерия „Христо Цокев“ на тема „Моят карнавал“;

10:30 ч.  Ателие за изработване на карнавални маски в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“;

11:00, 14:00 и 18:00 часа - Влез в театъра - специализирана обиколка на театъра, в която публиката ще може да разгледа ДТ „РАЧО СТОЯНОВ“, да се запознае с актьори, служби и да се качи на сцената;

12:00 ч. Концерт от популярна и джазова музика с  „Оркестър Габрово“ в градинката на Глинени гърнета;

16:00 – Церемония „Дарования и постижения“, зала „Възраждане“;

17:00 ч. Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино канят на Празник на щирника в Дечковата къща;

17.30 ч. Изложба „Живопис, графика, скулптура”, посветена на празника на Габрово с наградата на Община Габрово, ХГ „Христо Цокев“;

19:00 ч. “The best of Vassil Petrov” - концерт на площад "Възраждане" на Васил Петров (вокалист) Живко Петров (пиано), Радослав Славчев -Riverman (бас),   Димитър Семов (барабани)

19:30 ч. - Благотворителен маскен бал на Ротари клуб – Габрово

Карнавално забавление с благотворителен характер. Със събраните средства ще се подпомогнат детски културни и спортни дейности в Габрово. По стара традиция карнавалните костюми са задължителни, защото немаскираните плащат двойно, а маскираните - едва 100 лв. Под мотото "Двадесет и четвърта, високосна - да направим доброносна" всички са добре дошли след като се запишат на електронна поща club@rotarygabrovo.org

20:30 ч. Концерт на група RDMK, пл. Възраждане“.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.