Търсене

Екипът на Исторически музей Севлиево се присъединява към протеста срещу предложения бюджет 2022

Севлиево онлайн
Екипът на Исторически музей Севлиево се присъединява към  протеста срещу предложения бюджет 2022
Екипът на Исторически музей Севлиево се присъединява към протеста на българските музеи и галерии срещу предложения бюджет 2022. Подкрепата музейните работници обявиха в социална мрежа.
 
Със заложеното увеличение от 5% музеите и галериите няма да могат да изпълняват мисията си по опазване, съхранение, изучаване и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на България. То е далеч от постигнатото споразумение в Браншовия колективен трудов договор от август 2021, в който беше договорено увеличение от 25 %, се казва в позицията на историците. 
 
Обединени в сдружение “Български музеи”, те настояват:
 
1. Да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на българските музеи и художествени галерии.
 
2. Да бъде въведен единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.
 
3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии.
 
4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени (извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите) допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.„
 
5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, модернизиране на фондохранилища, откриване на нови и модерни изложби, дигитализация на движими културни ценности, издаване на каталози, публикации, рекламни материали.
 
Работещите в българските музеи и галерии подчертават, че заради ограниченията по време на пандемията милиони лева не са влезли в касите им, при това без да са компенсирани за претърпените загуби. На фона на това заплатите им са едни от най-ниските в страната - до около 800 лв.
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.