Търсене

Фирмите са в капан на растящи заплати и ниска производителност

Таня Петрова, в. "Сега"
Фирмите са в капан на растящи заплати и ниска производителност

Изображение от Janno Nivergall от Pixabay

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентноспособна, пише "Сега".  Медията посочва, че у нас разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Посочва, че трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават сериозно спрямо съизмерими държави като Румъния и Хърватия. 

Изводите са на икономисти, направени по време на втората годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи към МС, който обединява международно признати икономисти и изготвя независими анализи по ключови проблеми. 

Какво казва анализа

Темпото на нарастване на заплатите надхвърля сериозно това на производителността. В същото време на пазара на труда има много сериозни дефицити и фирмите са принудени да се надпреварват със заплати. Това създава много сериозни рискове за конкурентоспособността на икономиката, коментира Джеф Готлиб, старши регионален директор на МВФ.

Въпреки растящите разходи за труд, номиналните заплати остават сравнително ниски спрямо ЕС и сближаването на доходите е бавно, защото няма какво да дърпа икономиката напред. Според Готлиб на този фон е ключово България да използва потенциала на икономически неактивните млади хора, чийто дял е висок. Прекалено голяма е и ножицата в образователните резултати на учениците спрямо средноевропейските и тези на новите страни-членки, необходима е смела реформа, включително във финансирането на образованието, коментира Готлиб. 

Ключово за растежа ще бъде и увеличаването на инвестициите, тъй като България изостава сериозно по ниво на общите инвестиции спрямо съпоставими страни в ЕС като Румъния и Хърватия, е коментара на доц. Калоян Ганев, член на съвета и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”.

Целия текст е достъпен оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!