Търсене

Габрово поиска яснота и държавна подкрепа за подпомагане на украинските бежанци

Севлиево онлайн
Габрово поиска яснота и държавна подкрепа за подпомагане на украинските бежанци

Кметът на Габрово с представители на ресорните институции по въпроса за бежанците от Украйна, снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова е инициирала среща с представители на институциите, ангажирани с предоставянето на подкрепа за украинските граждани, потърсили закрила на наша територия, информират от габровска Община. Целта е максимална оперативност при решаване на настоящи и бъдещи казуси, част от които са строго специфични - според конкретните нужди и проблеми на семействата, потърсили подслон в Габрово. В срещата са участвали областният управител Ралица Манолова и представители на Областна дирекция на МВР, Областна администрация Габрово, Бюро по труда - Габрово, РЗИ,  БЧК, Регионалното управление по образованието и представител на Търговско-промишлена палата в Габрово.

Към момента на територията на община Габрово има регистрирани трийсет украински граждани, които са предимно жени и деца. Регионалната структура на Българския червен кръст ще насочва дарения от дрехи, обувки и хигиенни материали към тях, след заявка на конкретни нужди. Паралелно с това Община Габрово разкри дарителска сметка в подкрепа на украинските граждани, настанени на нейна територия. Сметката е публикувана на официалната страница на институцията, за желаещите е достъпна тук. 

Според кмета на Габрово е необходима яснота и ясни ангажименти от държавата, за да знаят общинските служители и представители на териториалните структури на изпълнителната власт как да съдействат за устройване на украинските бежанци.

Това, което до момента е ясно, е че заявления за право на пребиваване могат да бъдат подавани във всички държавни структури, а след това ще се препращат по компетентност към Държавната агенция за бежанците. Помощта за нощувка и храна в размер на 40 лева от държавата ще се изплаща само за подалите заявление за бежански статут.

От Областната управа са се ангажирали да координират организацията по подкрепа на гражданите на Украйна, потърсили убегище на територията на областта. 

Към момента в Севлиево има официално петима украински граждани, настанени в хотел "Хелиос".

Вчера от Община Севлиево обявиха, че общинските медицински заведения - МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" и "Медицински център-1-Севлиево" ще поемат медицинските грижи за тях безвъзмездно. За психичното им здраве ангажимент е заявен от Държавната психиатрична болница в града. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.