Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев

Изложбата "Абстрактни настроения" представя галерия "Видима" идната седмица. Автор - Васил Тенев - художник, чиито творчески почерк излиза далеч от традиционните представи за полагането на боята върху платното.

Играта с неизчерпаемите възможности от комбинации на различните материи е това, което прави творчеството на Васил Тенев забележимо. Като че ли всеки един продукт на човешката дейност може да предизвика въображението и творческия му импулс. В платната му откриваме керамика, метал, стъкло, дърво, хартия.

Освен с техническо майсторство,Васил Тенев подхожда и с изключителен естетически усет при изграждането на композициите си. Неговите пана и колажи са изградени с много конструктивност, целенасочено изведени извън двуизмерното пространство на платното. Симетрични и балансирани, те подсказват за една творческа мисъл, която е отвъд хаотичността на ирационалното творчество. Творбите се усещат цялостно, елементите са обединени в общо звучене. Получава се едно схематичното представяне на реалността в три измерения, предадено с помощта на парченца от самата нея. Васил Тенев си играе с асоциативна ни способност да разчитаме света, чрез препратки от частното към общото и от частицата към цялото.

Авторски фотографии често заемат центъра на неговите творби. Те са онази отправна точка, която авторът използва, за да ни преведе от материалния свят в този на неговата фантазия, там където сякаш реалността е разбита на парченца и отломки се носят из космоса, а Васил Тенев като в безтегловност лови прелитащите около него късове от това, което е било някога и ги подрежда обратно в нещо ново, но и познато.

В творбите на Васил Тенев натюрмортите и пейзажите оживяват и се опитват да излязат от платното навън в пространството, но ние ги намираме застинали, някъде там на границата между двата свята, този на платното и нашия. За да ни напомнят, като един своеобразен мост, че двата свята са неразривно свързани.

Васил Тенев е роден в живописния Мадан, разположен в сърцето на Родопите. Син е на живописеца от смолянската група Живко Тенев. През 1981 г. завършва Училището за изящни изкуства в Пловдив, а през 1996 г. специализира графичен дизайн в Националната художествена академия в класа на проф. Димитър Серезлиев. Работи в областта на абстрактната живопис и пластика, графичния дизайн и керамиката. Автор е на над 30 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас, Братислава, Виена, Прага, участва и в много общи изложби в България и чужбина. Носител е на първа награда на десетия международен конкурс по живопис в Чезенатико, Италия. Негови творби могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

Откриването на изложбата е на 10 август, от 18.00 ч. 


 

Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
Певците на Цветина Маринова обраха медалите в "Песенна дъга над Кутев"
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
Васко Василев представя албума "Народната носия в севлиевските села"
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Станислава Славова-Петкова представя сборника си с разкази "Зелената количка"
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Гала Ботева спечели Гран При от националния конкурс "Полските щурчета“
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура
Кои са отличените в литературния конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура