Търсене

Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев

Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев

Изложбата "Абстрактни настроения" представя галерия "Видима" идната седмица. Автор - Васил Тенев - художник, чиито творчески почерк излиза далеч от традиционните представи за полагането на боята върху платното.

Играта с неизчерпаемите възможности от комбинации на различните материи е това, което прави творчеството на Васил Тенев забележимо. Като че ли всеки един продукт на човешката дейност може да предизвика въображението и творческия му импулс. В платната му откриваме керамика, метал, стъкло, дърво, хартия.

Освен с техническо майсторство,Васил Тенев подхожда и с изключителен естетически усет при изграждането на композициите си. Неговите пана и колажи са изградени с много конструктивност, целенасочено изведени извън двуизмерното пространство на платното. Симетрични и балансирани, те подсказват за една творческа мисъл, която е отвъд хаотичността на ирационалното творчество. Творбите се усещат цялостно, елементите са обединени в общо звучене. Получава се едно схематичното представяне на реалността в три измерения, предадено с помощта на парченца от самата нея. Васил Тенев си играе с асоциативна ни способност да разчитаме света, чрез препратки от частното към общото и от частицата към цялото.

Авторски фотографии често заемат центъра на неговите творби. Те са онази отправна точка, която авторът използва, за да ни преведе от материалния свят в този на неговата фантазия, там където сякаш реалността е разбита на парченца и отломки се носят из космоса, а Васил Тенев като в безтегловност лови прелитащите около него късове от това, което е било някога и ги подрежда обратно в нещо ново, но и познато.

В творбите на Васил Тенев натюрмортите и пейзажите оживяват и се опитват да излязат от платното навън в пространството, но ние ги намираме застинали, някъде там на границата между двата свята, този на платното и нашия. За да ни напомнят, като един своеобразен мост, че двата свята са неразривно свързани.

Васил Тенев е роден в живописния Мадан, разположен в сърцето на Родопите. Син е на живописеца от смолянската група Живко Тенев. През 1981 г. завършва Училището за изящни изкуства в Пловдив, а през 1996 г. специализира графичен дизайн в Националната художествена академия в класа на проф. Димитър Серезлиев. Работи в областта на абстрактната живопис и пластика, графичния дизайн и керамиката. Автор е на над 30 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас, Братислава, Виена, Прага, участва и в много общи изложби в България и чужбина. Носител е на първа награда на десетия международен конкурс по живопис в Чезенатико, Италия. Негови творби могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

Откриването на изложбата е на 10 август, от 18.00 ч. 


 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.