Търсене

Галерия „Видима“ представя „Абстрактни сънища“, изложба живопис на разградския художник Николай В. Добрев

Сава Христов
Галерия „Видима“ представя „Абстрактни сънища“, изложба живопис на разградския художник Николай В. Добрев

Новият творчески сезон в галерия „Видима“ започва на 12-ти Септември, понеделник с представяне на самостоятелна изложба на художника Николай В. Добрев от Разград. Това ще бъде първо негово представяне в гр. Севлиево, а ценителите на изкуството ще имат удоволствието да се запознаят лично с автора и творбите от неговия концептуален проект „Абстрактни сънища“, които за пръв път ще бъдат показани пред публика.

Картините на Николай В. Добрев посрещат зрителя с положителния си заряд, обемното напластяване и ярките цветове имат мощно излъчване, което създава една обща вибрация в изложбеното пространство, получава се ефекта на синергията, сякаш всички картини са едно цяло и в същото време всяка една е ехо на различни чувства и емоции, които резонират с жизнените функции на този, който се намира сред тях. Естетическата енергия на творбите му се подсилва и от закодираните в творбите символи и знаци, които обуславят философската линия на автора, инспирирана от вечните екзистенциални въпроси.  

Николай В. Добрев е роден през 1962 г. в гр. Разград. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – В. Търново, специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев. Защитава дипломна теза: „Хуманизмът, нова територия в абстрактното изкуство” при доц. Герасим Стоилов. До 1999 г. е преподавател по живопис, история на изкуството и естетика в хуманитарна гимназия „Акад. Анание Явашов“, гр. Разград. Отличен е през 1996 г. за цялостна, високо-професионална учителска дейност, с почетен знак „Неофит Рилски”. Член на СБХ, секция Живопис. Работи в областта на маслената и акрилна живопис в абстрактно-концептуален стил с подсилено пластично съдържание, а също така твори и в сферата на графиката, компютърния дизайн и полиграфията. През 1993 г. създава собствена печатница, а през 2004 г. и издателска къща, която се занимава с илюстрация, издателска и печатна дейност.

От 1993 г. Николай В. Добрев участва в редица общи изложби и конкурси, както в България, така и в чужбина, сред които: Де Мойн, САЩ; Картахена, Испания; Торонто, Канада; Токио, Япония; Скопие, Македония; Белград, Сърбия. Награди: В. Търново ‘94, Канада ‘96, ‘97, Corel Draw Corporation. Негови творби са собственост на множество галерии и частни лица в страната, и чужбина.

След 1996 г. професионалните му ангажименти го отдалечават от творческата сцена за повече от 20 години, но изкуството веднъж хванало корен в душата на човек, дори да е отлежавало дълго време, в един момент се надига, за да даде отново от своите плодове. Така през 2017 г. Николай В. Добрев започва отново да се занимава активно с живопис. Участва в „Обща изложба на разградските художници”; 2018 г. - изложба „Коледен базар”; 2019г. - изложби: „50 г. СБХ – Разград”, „За буквите”, Международна изложба „Лудогорие 2019” и „Лудогорие 2021”. В този период създава живописните проекти „Цветята, които не миришат“, „Градините на любовта“ и „Абстрактни сънища“, последният от които ще представим в настоящата изложба.

Официално откриване на изложбата и среща-коктейл с Николай Добрев, и неговото творчество започват в 18:00 ч. на 12-ти Септември в галерия „Видима“. Вход свободен.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.