Търсене

Галерия „Видима“ представя Ана-Мария Николова със самостоятелна изложба живопис и графика

Галерия „Видима“ представя Ана-Мария Николова със самостоятелна изложба живопис и графика

Ана-Мария Николова

Галерия "Видима" започнва новата година с представяне на самостоятелна изложба на младата и талантлива художничка Ана-Мария Николова от София.

Тя е големият победител в раздел живопис в организирания от нас конкурс „Следващите 25“ от края на 2022 г., а наградата включваше и възможност за самостоятелна изява в галерия „Видима“. Предстоящата изложба е озаглавена „Спомен“ и творбите за нея Ана-Мария подготвя в продължение на изминалата година.

Зрителите ще могат да се потопят в близо 15 голямо-форматни пейзажни платна наситени с емоции и чувства, интериори и натюрморти. Към експозицията ще се присъединят и няколко от най-новите ѝ графични произведения.

Младата авторка имаше своята успешна дипломна защита през 2023 г. в Националната художествена академия именно с част от произведенията, които ще покаже в Севлиево, а в момента продължава своето обучение там с магистратура „Графика“. Бакалавърската си степен по живопис получава при професорите Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. Преди това е завършила Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София. Паралелно със своето следване Ана-Мария Николова показва и завидна активност на арт сцената в България през последните няколко години, като е допусната за участие до повече от двадесет национални изложби и пленери, където показва творбите си редом с някои от най-известните ни художници. Нейни картини са излагани в галерии в София, Монтана, Габрово, Сливен, Пловдив, Варна, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Нова Загора и разбира се Севлиево. Още през 2019 г. таланта ѝ беше забелязан от компетентното жури на конкурса за живопис „Създаваме заедно“ по случай 85 години "Идеал Стандарт - Видима".

В изложбата, която ще бъде открита на 20 януари в Севлиево и е втора самостоятелна за художничката, посетителите ще попаднат буквално в „окото на урагана“ – безопасно място с относително спокойствие заобиколено от всички страни с гръмотевични бури и силни ветрове. Ана-Мария Николова използва умело в своите творби метафората, за да пресъздаде емоциите, които бушуват в душата на една млада и чувствителна творческа личност.

„В тази серия се опитвам да овладея или поне да канализирам собствените си бури. Да изкажа онова, което все ме следва, но не се изчерпва с думи. Да дам пластически израз на вътрешния ми хаос, деструкция, вакуум, любов, страдание, жажда и неспокойствие. Чрез тези картини изразявам своята експресивност и силната ми емоционалност. Тези мощни движения на четката, разтечена боя и тъмни цветове са най-близки до мен. Вярвам, че бурята пречиства. Надявам се моите метафорични бури да изкоренят изсъхналите дървета, мъртвите цветя, да напоят земята и да дадат път на живота. Надявам се някои от вас да намерят парченце от себе си в тези платна.“ – разказва Ана-Мария.

Всяка една буря, всяко едно подобно преживяване оставя белег, своего рода „Спомен“ за себе си. „Темата за спомена ми е изключително лична. От много време пиша и рисувам, за да съхраня паметта си…“ допълва художничката. Предстоящата изложба е разказ за преживяното, за преодоляното, за изгубеното. За силата да устоиш, да надмогнеш, да продължиш.

Изложбата се открива на 20-ти януари (събота) от 18:00 ч. в галерия „Видима“. Nудожничката ще остане в Севлиево и ще бъде на разположение за среща и разговор и в неделя, в галерия Видима, в часовете между 11:00 и 16:00. Това е възможност за почитателите на изобразителното изкуство да общуват свободно с автора в по-спокойна обстановка.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!