Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Мариета Милева Чони

Галерия „Видима” кани всички севлиевци на среща с Мариета Милева Чони в родното й Севлиево по повод нейната нова, втора книга с поезия „Дива череша”.

Мариета е родена по черешово време, през най-хубавия месец на годината, май, в Севлиево. Четиринайсетгодишна заминава да учи в Немската езикова гимназия в Ловеч, която завършва с пълно отличие и сребърен медал. В този период започва да пише, да рисува, да гледа филми, да слуша рок. После завършва строително инженерство - тежки години на следване, това е мъжка професия, но и досега се занимава с нея, не толкова с проектиране, а по-скоро с мениджмънт и организация. 

Живяла е една година в Швеция и две години в Япония. Увлича се по изобразителното изкуство и повече от десет години се занимава усилено с рисуване. Има една самостоятелна изложба в Севлиево и е участвала в няколко други. За поезията признава: „Писането на стихове стана абсолютно изненадващо и за мен самата - преминах през тежък емоционален, личен момент, губейки най-близкия си човек, моя Йордан, с когото прекарахме прекрасни години, живяхме в Швеция, Япония, пътувахме, ходехме по концерти. Тези събития отключват импулси на силен емоционален заряд, които се концентрират като енергийни ядра в кратки тристишни форми. Компактни, съсредоточени точно в епицентъра на сърцето, те поразяват като малки поетични бомби. Ударната вълна на всеки стих ни залива с емоции и с чувства. Покосява ни с истини".

В края на 2017 г. авторката събира първите си стихове в една книга, озаглавена „Бяла вода” като символ на чистотата, истината и любовта. По оформлението работи с илюстратора Веда Христова. Двете създават една ювелирна книга, която носи много удоволствие на сетивата. От няколко месеца е факт и втората й книга – „Дива череша”, с невероятните рисунки с вино на художника Стефан Божков.

Камък ли съм?

Или стон?

Зависи от ръцете на скулптора.

Мариета Милева на живо можете да чуете на 22.05.2019 г. /сряда/ от 17:30 ч. в галерия „Видима”. И да си тръгнете с книгата на авторката с посвещение и автограф. 

Ирена Георгиева получи специалната награда на кмета на Дряново
Култура
Рисунки на севлиевчета са в музея в Хамада, Япония
Култура
"Българските градинари в Хърватия" представя Диана Гласнова
Култура
Ансамбъл „Мария“ е с второ място във фестивала „Децата на Балканите“
Култура
Мартин Христов, на 6 г., за втори път получи награда "Захарий Зограф"
Култура
Ген. директор на ЮНЕСКО присъства на изложба на деца от Севлиево
Култура
Читалището в с. Крушево направи дарение с творби на Беньо Бенев
Култура
Антония и Гала отново са сред най-добрите млади изпълнители
Култура
Рисунка на дете от Севлиево е отличена в конкурса "Рицарят в мен"
Култура
Трудно се броят наградите за "Upstream Voices” от "Петнадесет лалета"
Култура
Клуб "Хопни ми, тропни ми" взе награда от "Насред мегдана в Арбанаси"
Култура
На 24 май севлиевски деца се представят пред Одри Азуле
Култура
Певците на ОУ "Ст. Пешев" спечелиха фолклорния фестивал "Янко Петров"
Култура
НЧ “Развитие 1870” се представи в Панорама на детското творчество
Култура
Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Култура
Орден "Стара планина" за Васил Михайлов и Ириней Константинов
Култура