Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Мариета Милева Чони

Галерия „Видима” кани всички севлиевци на среща с Мариета Милева Чони в родното й Севлиево по повод нейната нова, втора книга с поезия „Дива череша”.

Мариета е родена по черешово време, през най-хубавия месец на годината, май, в Севлиево. Четиринайсетгодишна заминава да учи в Немската езикова гимназия в Ловеч, която завършва с пълно отличие и сребърен медал. В този период започва да пише, да рисува, да гледа филми, да слуша рок. После завършва строително инженерство - тежки години на следване, това е мъжка професия, но и досега се занимава с нея, не толкова с проектиране, а по-скоро с мениджмънт и организация. 

Живяла е една година в Швеция и две години в Япония. Увлича се по изобразителното изкуство и повече от десет години се занимава усилено с рисуване. Има една самостоятелна изложба в Севлиево и е участвала в няколко други. За поезията признава: „Писането на стихове стана абсолютно изненадващо и за мен самата - преминах през тежък емоционален, личен момент, губейки най-близкия си човек, моя Йордан, с когото прекарахме прекрасни години, живяхме в Швеция, Япония, пътувахме, ходехме по концерти. Тези събития отключват импулси на силен емоционален заряд, които се концентрират като енергийни ядра в кратки тристишни форми. Компактни, съсредоточени точно в епицентъра на сърцето, те поразяват като малки поетични бомби. Ударната вълна на всеки стих ни залива с емоции и с чувства. Покосява ни с истини".

В края на 2017 г. авторката събира първите си стихове в една книга, озаглавена „Бяла вода” като символ на чистотата, истината и любовта. По оформлението работи с илюстратора Веда Христова. Двете създават една ювелирна книга, която носи много удоволствие на сетивата. От няколко месеца е факт и втората й книга – „Дива череша”, с невероятните рисунки с вино на художника Стефан Божков.

Камък ли съм?

Или стон?

Зависи от ръцете на скулптора.

Мариета Милева на живо можете да чуете на 22.05.2019 г. /сряда/ от 17:30 ч. в галерия „Видима”. И да си тръгнете с книгата на авторката с посвещение и автограф. 

9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Изложбата на Милко Дачев е отворена, но няма да има откриване
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Галерия "Видима" представя троянския художник Милко Дачев
Култура
"Practical Dreams" на Юлия Пискулийска - скица на една имигрантска душа.
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Багатури на сцената на фестивала "Семе българско"
Култура
Честит празник, самодейци! Благословени да са усилията и таланта ви!
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Куп първи награди от "Път към славата“ донесоха певците на Ценка Горалова
Култура
Актьори изпълняват монолози в инициативата НавънКъмСебеСи
Култура