Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Мариета Милева Чони

Галерия „Видима” кани всички севлиевци на среща с Мариета Милева Чони в родното й Севлиево по повод нейната нова, втора книга с поезия „Дива череша”.

Мариета е родена по черешово време, през най-хубавия месец на годината, май, в Севлиево. Четиринайсетгодишна заминава да учи в Немската езикова гимназия в Ловеч, която завършва с пълно отличие и сребърен медал. В този период започва да пише, да рисува, да гледа филми, да слуша рок. После завършва строително инженерство - тежки години на следване, това е мъжка професия, но и досега се занимава с нея, не толкова с проектиране, а по-скоро с мениджмънт и организация. 

Живяла е една година в Швеция и две години в Япония. Увлича се по изобразителното изкуство и повече от десет години се занимава усилено с рисуване. Има една самостоятелна изложба в Севлиево и е участвала в няколко други. За поезията признава: „Писането на стихове стана абсолютно изненадващо и за мен самата - преминах през тежък емоционален, личен момент, губейки най-близкия си човек, моя Йордан, с когото прекарахме прекрасни години, живяхме в Швеция, Япония, пътувахме, ходехме по концерти. Тези събития отключват импулси на силен емоционален заряд, които се концентрират като енергийни ядра в кратки тристишни форми. Компактни, съсредоточени точно в епицентъра на сърцето, те поразяват като малки поетични бомби. Ударната вълна на всеки стих ни залива с емоции и с чувства. Покосява ни с истини".

В края на 2017 г. авторката събира първите си стихове в една книга, озаглавена „Бяла вода” като символ на чистотата, истината и любовта. По оформлението работи с илюстратора Веда Христова. Двете създават една ювелирна книга, която носи много удоволствие на сетивата. От няколко месеца е факт и втората й книга – „Дива череша”, с невероятните рисунки с вино на художника Стефан Божков.

Камък ли съм?

Или стон?

Зависи от ръцете на скулптора.

Мариета Милева на живо можете да чуете на 22.05.2019 г. /сряда/ от 17:30 ч. в галерия „Видима”. И да си тръгнете с книгата на авторката с посвещение и автограф. 

Ансамбъл "Мирас" от Башкирия идва за концерт в Севлиево
Култура
85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"
Култура
Певиците на „Upstream Voices“ пак са победители, сега в "Нека да е лято"
Култура
Групата "Хопни ми, тропни ми" записа първо международно участие
Култура
Редки книги от личната библиотека на Васил Априлов представят в Габрово
Култура
Петър Лазаров и Гергана Рахнева закриват сезона в галерия "Видима"
Култура
Симеон Спиридонов открива изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Tриумф - „Upstream Voices”с девет отличия от „Музикален импулс“
Култура
Гран При за Гала Ботева от конкурса „Звезден път“
Култура
Светлописците на Шумен края на ХІХ - средата на ХХ век - в Габрово
Култура
„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
Култура
ХГ „Асен и Илия Пейкови“ представя Красимира Кирилова
Култура
Четири вечери кино под открито небе в Севлиево
Култура
Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев
Култура
Русофилите се събират край яз. "Копринка" на 14 септември
Култура
Галерия "Видима" и Библиотеката представят Ивайло Диманов
Култура