Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Картина на Оля Телалим

Преди 20 години Ирина Колбасова за първи път представя в Севлиево творчеството на Александър Телалим, който става един от любимите художници на нашите съграждани. Безупречното майсторство и философия с източни нюанси, както и разнообразието във всяка от представените досега пет изложби, правят срещите с него интригуващи и дългоочаквани.

Изненадата този път е тройна, защото освен новите открития на Александър Телалим, гостите на галерията ще се срещнат и с творчеството на неговата съпруга Валя и дъщеря им Оля, които внасят в изложбата нежност, лиричност и хармония с природата.

Творбите на тримата художници в първата им семейна изложба се допълват взаимно като парченца от пъзел, и всеки един от тях по свой начин ни разказва за пътя си към светлината. Валя и Александър Телалим са българи от Бесарабия, идват в България през 1995 г. и завършват Керамика и Стенопис в Националната художествена академия. През 2010 г. Валя основава и ръководи „Студия Дом ТелалимЪ“, където преподава изящни изкуства за деца и възрастни, включително и деца със специални потребности по авторска методика. Участва в редица пленери, проекти и общи изложби. Александър е един от най-добрите български акварелисти, създател на уникалната авторска техника "витражен акварел" и илюстратор на многобройни стихосбирки. С повече от 70 изложби, които се явяват мост между Изтока и Запада, представя България в Европа, Америка и Япония.

Оля Телалим, една от дъщерите на Александър и Валя, завършва училище по изкуства и през 2018 г. е приета в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров“ в София. От 2012 година участва в конкурси и изложби, многократно взима първи награди на събития с национален и международен характер. През 2020 г. заедно с баща си участва в съвместната им изложба „Разходки по време на безвремие…“ в Нова Загора.

Неведнъж самият Александър Телалим е казвал, че изложбите в Севлиево са специални за него, а от галерия "Видима" споделят, че е чест, че той и семейството му избират да направят своя дебют пред публика именно в Севлиево.

Очаква ни изложба, заредена с положителна енергия, любов и настроение, издава в аванс управителят на галерия "Видима" Сава Христов.

Откриването на изложбата е на 5 октомври от 18.00 ч.

Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
Станислава Славова-Петкова представя сборника си с разкази "Зелената количка"
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Васко Василев представя албума "Народната носия в севлиевските села"
Култура
Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Култура
Кои са отличените в литературния конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
Днес Държавният куклен театър в Габрово става на 50 години
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Гала Ботева спечели Гран При от националния конкурс "Полските щурчета“
Култура
Певците на Цветина Маринова обраха медалите в "Песенна дъга над Кутев"
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура