Галерия „Видима“ представя първата самостоятелна изложба на Наташа Ноева
Картината на Наташа Ноева, наградена в изложбата "Създаваме заедно", посветена на 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"

Мистични пейзажи, изобразяващи реални места или душевни състояния, заключени между тишината на мъгливото утро и угасващия ден, ще покаже Наташа Ноева в Севлиево, издават в аванс от галерия "Видима" - домакин на изложбата, която ще се открие на 2 ноември 2021 г. , а вернисажът е в отворен формат - от 17.00 до 19.00 ч., за да се избегне струпването на хора. 

Наташа Ноева е родена през 1989 г. в Тутракан, китно градче на брега на Дунава с многовековна история. Именно живописната природа на този регион с ключово местоположение я вдъхновява, а непрестанното движение на реката, която от хиляди години оформя бреговете, приютявали различни цивилизации, римляни, а после прабългари, посрещали освободителните армии на Суворов и Кутузов, е предадено с особена митичност, преплитаща вечност и безвремие. Непрестанният сблъсък между стихиите на водата и земята се пренася на платното и символно-метафорично, като поставя в центъра душевните колизии между стабилност и движение, сигурност и промяна, традиции и модерност. В някои от картините превес взима водата, а в други сушата, а хоризонтът е винаги високо горе, където небето се проявява само като неутрален свидетел, параван, през който прозира светлината, слънце или луна са прикрити от облаци или мъгли, като тяхното неотменимо присъствие е само загатнато.

Цветовите решения също носят символична обвързаност. Следите от дейността на хората като цяло отсъстват в нейното творчество, понякога самотни дървета пресичат вертикала, за да напомнят човешка фигура в различни стадии на живота и форми на социалното общуване. Сенките на нощта, които се появяват при пълна луна, и отраженията им в равната повърхност на притихналата вода, ни въздействат по един особен начин – първично емоционално и дълбоко философски.

Зрителят се пренася в един различен свят на спокойствие и усамотение с природата, заставайки пред платната ѝ, майсторски изпипани в една сложна и не особено популярна сред художниците техника на полагане на сух пастел върху платно (в комбинация с темпера). Техника, която е ключова за постигане на внушението, придаваща плътност на въздуха, усещане за сухота, влажност или температура на атмосферата – ефекти, които директно докосват кожата ни, контролират всяко наше вдишване и въздействат отвъд сетивата ни.

Наташа Ноева живее и работи в София, бакалавър (2013) и магистър (2015) в Национална художествена академия, спец. „Изкуствознание“. От 2018 г. е докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН. Успешно съвместява научната дейност с рисуването, като през последните години участва в над двадесет общи изложби и пленери. Носител на престижните награди за „Млад автор“ в Национална изложба „Лудогорие“, Разград (2019), Национална изложба „Създаваме заедно“, Севлиево (2019), Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички“, Габрово (2020). Автор на научни статии за престижни издания, участник в научни конференции, посветени на проблемите на изобразителното изкуство, куратор на различни проекти с широк обществен отзвук.

Изложбата на Наташа Ноева в Севлиево е първата ѝ самостоятелна среща с публика, а конкретен повод за това е наградата от конкурса „Създаваме заедно“ по случай 85 години Идеал Стандарт – Видима. Галерия „Видима“ неведнъж е давала възможност за изява на млади автори и за нас представянето им е не само удоволствие, но и привилегия, съчетана с огромно чувство за отговорност, признание и доверие. Представените в изложбата картини са специално създадени за пространството на галерията.

Галерия "Видима" кани всички ценители на изкуството за среща-коктейл с художничката Наташа Ноева и нейното творчество на 2-ри ноември, вторник. Поради усложнената епидемиологична обстановка събитието ще протече в свободен формат при отворени врати от 17:00 ч. – 19:00 ч.

От галерията приканваме всички гости да бъдат отговорни и да съблюдават стриктно правилата за безопасност. 

Галерия „Видима“ представя първата самостоятелна изложба на Наташа Ноева
Култура
Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлайн архив
Култура
Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
"Стършел на 75" - изложба за най-дълго издавания сатиричен вестник в България
Култура
Кои трупи спечелиха тази година журито на фестивала "Вълшебникът театър"
Култура
Формация "Хопни ми, тропни ми" представи България на фестивал в Истанбул
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Ренета Николова е втора в конкурс за авторски текстове на английски и немски език
Култура
Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
От днес книги от библиотеката ще четат ваксинирани, преболедували или тествани
Култура
Днес Държавният куклен театър в Габрово става на 50 години
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура