Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев

Във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници, както и с настъпващия 24-ти рожден ден на галерията, галерия "Видима" представя пред севлиевска публика творчеството на един от най-известните български художници – Николай Янакиев.

Големият майстор на живописта ще зарадва ценителите на изобразителното изкуство със самостоятелна изложба от специално подбрани за изложбеното пространство на галерията произведения, създадени през последните години. Всички творби обобщават творческите търсения на автора, синтезират натрупания житейски опит и загатват следващите етапи в неговата естествена еволюция.

Познаваме Николай Янакиев най-вече като експресивен живописец с ярка собствена стилистика, автор известен със сложни и богати степенувания на тоновете и живописните нюанси, майстор на оригиналните цветосъчетания. За него живописната творба е своеобразен „жив” организъм с всичките си индивидуални особености, но заедно с това и с устойчивите си белези, които го правят мигновено разпознаваем.

Николай Янакиев се изявява в областта на портрета, на интериора, на голото тяло и на абстрактната живопис. В своите картини той винаги търси съчетание на цвят, форма и пространство, които взаимно се допълват. Платната му се отличават с несравнимо разнообразие както по посока формалното изграждане на композицията, така и в цветово отношение. Сложни в композиционна и колоритна посока, те изискват внимателно наблюдение, мисловна задълбоченост и тънка чувствителност. В живописта на художника хармонията между цветовете е от съществено значение, благодарение на което Николай Янакиев успява да изяви дълбоката си емоционалност и артистичната си природа на живописец.

Николай Янакиев е роден в гр. Дупница, завършва художествено училище в София, а след това и НХА със специалност живопис в класа на проф. Светлин Русев, член на СБХ. Дълги години работи и твори паралелно в София и в Париж. Любопитен факт е, че Николай Янакиев е първият съвременен български художник чиято картина е продадена на търг в най-престижната аукционна къща "Кристис". 

Творческата биография на художника е богата на международни награди за живопис, както и много знакови български отличия сред които „Златно перо“ за принос към българската култура. Над сто са самостоятелните му изложби в цял свят, неговото изкуство е показвано не веднъж в столиците на Франция, Испания, Германия, Австрия, Швейцария, САЩ, Канада и други. Картини на Николай Янакиев са притежание на НХГ, СГХГ, а също така на известни световни галерии, сред които галерия „Уфици“, Флоренция, музей галерия „Мимара“, Загреб, колекция на ЮНЕСКО, както и множество частни колекции от САЩ до Япония.

Изложбата ще бъде открита на 9 декември в часовете от 17:00 до 20:00 ч., заради избягване струпването на посетители. 

Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев
Култура
Галерия „Видима“ представя първата самостоятелна изложба на Наташа Ноева
Култура
Галерия "Асен и Илия Пейкови" представя Пролетина Тотева
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Николай Бузов показва "Космогония" в галерия „Видима“
Култура
От днес книги от библиотеката ще четат ваксинирани, преболедували или тествани
Култура
Ренета Николова е втора в конкурс за авторски текстове на английски и немски език
Култура
Формация "Хопни ми, тропни ми" представи България на фестивал в Истанбул
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлайн архив
Култура
"Стършел на 75" - изложба за най-дълго издавания сатиричен вестник в България
Култура
Градската галерия предизвиква севлиевци, стартира инициативата "Моето хоби"
Култура
Кои трупи спечелиха тази година журито на фестивала "Вълшебникът театър"
Култура
Днес Държавният куклен театър в Габрово става на 50 години
Култура
Студент от Велико Търново спечели награда на ИК "Многоточие"
Култура
Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура