Търсене

Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев

Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев

Във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници, както и с настъпващия 24-ти рожден ден на галерията, галерия "Видима" представя пред севлиевска публика творчеството на един от най-известните български художници – Николай Янакиев.

Големият майстор на живописта ще зарадва ценителите на изобразителното изкуство със самостоятелна изложба от специално подбрани за изложбеното пространство на галерията произведения, създадени през последните години. Всички творби обобщават творческите търсения на автора, синтезират натрупания житейски опит и загатват следващите етапи в неговата естествена еволюция.

Познаваме Николай Янакиев най-вече като експресивен живописец с ярка собствена стилистика, автор известен със сложни и богати степенувания на тоновете и живописните нюанси, майстор на оригиналните цветосъчетания. За него живописната творба е своеобразен „жив” организъм с всичките си индивидуални особености, но заедно с това и с устойчивите си белези, които го правят мигновено разпознаваем.

Николай Янакиев се изявява в областта на портрета, на интериора, на голото тяло и на абстрактната живопис. В своите картини той винаги търси съчетание на цвят, форма и пространство, които взаимно се допълват. Платната му се отличават с несравнимо разнообразие както по посока формалното изграждане на композицията, така и в цветово отношение. Сложни в композиционна и колоритна посока, те изискват внимателно наблюдение, мисловна задълбоченост и тънка чувствителност. В живописта на художника хармонията между цветовете е от съществено значение, благодарение на което Николай Янакиев успява да изяви дълбоката си емоционалност и артистичната си природа на живописец.

Николай Янакиев е роден в гр. Дупница, завършва художествено училище в София, а след това и НХА със специалност живопис в класа на проф. Светлин Русев, член на СБХ. Дълги години работи и твори паралелно в София и в Париж. Любопитен факт е, че Николай Янакиев е първият съвременен български художник чиято картина е продадена на търг в най-престижната аукционна къща "Кристис". 

Творческата биография на художника е богата на международни награди за живопис, както и много знакови български отличия сред които „Златно перо“ за принос към българската култура. Над сто са самостоятелните му изложби в цял свят, неговото изкуство е показвано не веднъж в столиците на Франция, Испания, Германия, Австрия, Швейцария, САЩ, Канада и други. Картини на Николай Янакиев са притежание на НХГ, СГХГ, а също така на известни световни галерии, сред които галерия „Уфици“, Флоренция, музей галерия „Мимара“, Загреб, колекция на ЮНЕСКО, както и множество частни колекции от САЩ до Япония.

Изложбата ще бъде открита на 9 декември в часовете от 17:00 до 20:00 ч., заради избягване струпването на посетители. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.