Търсене

Галерия „Видима“ ще представи за пръв път в Севлиево бургаския художник Георги Динев

Галерия „Видима“ ще представи за пръв път в Севлиево бургаския художник Георги Динев

Цветята в моята градина, картина на Георги Динев

На 8 ноември галерия "Видима" ще представи на ценителите на изобразителното изкуство от Севлиево първата самостоятелна изложба в града на Георги Динев. Изложбата е обобщаващ поглед над творчеството на автора през последните години, около 20 творби в голям формат, изпълнени с акрил и масло върху платно.

В жанрово отношение самият автор определя творчеството си като магически реализъм. В творбите му се препокриват реалност и фантазия, наука и митология, история и футуризъм, материално и духовно. Георги Динев споделя, че често сънува идеите за картините си и затова в тях паралелно обитават реални обекти и фантастични създания. Отделя особено внимание както на формата, така и на цвета, за да постигне внушението което търси.

Голяма част от вдъхновението си черпи от музиката, казва, че тя е неизменна част от творческият процес и може да бъде „видяна“ в платната му. Привърженик е на идеята, че всичко в нашата вселена е свързано и всяко действие има своите последствия. „Тъй като в природата и света всичко е взаимосвързано, мен повече ме вълнуват тези връзки – човек, природа, екосистема, връзката между земята, планетите. То и човешкото тяло е като един малък космос. Знаете как нещата са свързани – ако нещо мъничко ви заболи, примерно малкият пръст на крака, вие не се чувствате комфортно, не можете да ходите нормално, не можете да си вършите нормално работата. Така е и с всичко около нас. В такъв смисъл мен ме интересува отношението на човека към тая взаимосвързаност, той трябва да я проумее и да пази природата и света. На пръв поглед ние може да сме една много микроскопична част от вселената, но от нас зависи много“, разкрива художникът.

Георги Динев е роден в Бургас, завършва художествената гимназия в Казанлък, а висшето си образование във Великотърновския унивреситет „Св.св. Кирил и Методий” със специалност „Живопис“. От 1987 г. до сега има повече от 40 самостоятелни изложби в градовете: Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Русе, Казанлък, Кърджали, Поморие и други градове в България, както и в Германия, САЩ, Русия, Турция. Неизброими са и участията му в общи изложби по цял свят от 1984 г. насам. Номиниран многократно в редица национални и международни конкурси, носител на наградата на Съюза на българските художници от „Международното биенале на миниатюрата“ (2011 г.), наградата за графика на Алианц България (2011 г.), Художник на годината (2016 г.). Работи в областта на живописта, графиката и иконописта.

Изложбата ще бъде открита на 8 ноември от 18.00 ч. в галерия "Видима". 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!