Гергана Иванова - едно от златните момичета на българския баскетбол
Отборът победител, капитанът Гергана Иванова с купата, снимка: bball.bg

от Емилия Димитрова

"Винаги може повече" - това ми каза Гергана Иванова преди две години в интервю за "Севлиево онлайн". Тогава знаех,че тя вярва в това, днес съм убедена, че европейската титла за жени до 20 г., за която Гери и останалите момичета от националния отбор на България се бориха, е напълно заслужен трофей. Един от многото, които Гергана, момичето от Севлиево, капитан на националния отбор за жени до 20 г., ще вдига високо. Толкова високо, колкото са мечтите й, силата да работи за тях и вярата й в успеха. 

Гергана е на 11 години, когато за първи път влиза в залата. Първият й треньор е Стоян Тотев. След това тренира при покойния Стефан Тодоров, а след него при Росица Милкова.

От Севлиево заминава за половин година в „Чардафон Орловец“. По това време е забелязана от хора на "Академик“- Пловдив, с които играе на републиканско първенство. На първенството я забелязват от „Шампион“ – София и я вземат в отбора. От 2017 г. е в „Берое“ - Стара Загора. 

Гергана с европейската купа, снимка: bball.bg

Освен спорта, Гергана е студентка. Учи мечтата си - кинезитерапия. Защото знае, че спортът е до време, но това изобщо не я притеснява. Готова е даде всичко, което има като амбиция и хъс за баскетбола, а когато приключи кариерата си на спортист, ще има професия. 

Тези дни Гергана и съотборничките й са в центъра на спортните новини, след като станаха европейски шиампионки до 20 г. в Косово. “Благодаря на всички Вас, в България, които ни подкрепихте, на федерацията, на г-н Глушков, за отношението, за подкрепата и за цялото доверие. Надявам се, че сме Ви направили щастливи и сме Ви накарали да се чувствате горди с нас. Искрени благодарности”, каза капитанът на 20-годишните националки Гергана Иванова, държейки трофея, завоюван след триумф над Финландия с 80:75 миналата неделя.

Преди две години попитах Гергана как спортистите от колективните спортове преодоляват егото си и започват да мислят екипно. "Аз така съм научена. Всички в отбора мислим за отбора, не всяка за своето си представяне. Защото победата на отбора, е победа за всяка от нас. Никое от момичетата не се стреми то да изпъкне, гоним победа за отбора", отговори баскетболистката.

Днес, когато Гери и нейните съотборнички са златните момичета на българския баскетбол, единственото, което им дължим е благодарност - че ни направиха горди с успеха за България, че ни показаха какво означава да мислим екипно и да работим за отбора, не за себе си. 

Севлиево също ти благодари, Гери! На теб и на отбора.  

 

 

Японски инструктори ще тренират каратисти от Севлиево
Спорт
Каратеките завоюваха четири медала от турнира "Черно море"
Спорт
Косара Ботева е сред най-добрите ултра-триатлонистки
Спорт
Златни рибки от „Викинг 2008" със сребро от „Златоперки“
Спорт
Гергана Иванова - едно от златните момичета на българския баскетбол
Спорт
Кента Мори и Масаюки Такешима проведоха лагер в Севлиево
Спорт
Гергана Иванова - играч на вечерта в мач на България срещу Турция
Спорт
Записват за участие в изкачването стъпалата към вр. Шипка
Спорт
Три златни медала за Севлиево от най-стария турнир по джудо за деца
Спорт
Отборът по таекуон-до се завърна от Македония с 19 медала
Спорт
Осем медала от "Топалов оупън" за севлиевското джудо
Спорт
Стефанка Стефанова, на 78 г., отново е шампион по плуване
Спорт
Джудистите оставиха купа "Севлиево" в Севлиево
Спорт
Отборна победа за „Викинг 2008“ в 18-ия турнир по водно спасяване
Спорт
Николай Василев замина на подготовка с националите по Таекуон-до
Спорт
Силни плувни страсти белязаха турнира „Веселото жабче“
Спорт