Търсене

Глинени ръчички, или как деца ще ваят глина, за да се докоснат до изкуството и се забавляват

Емилия Димитрова
Глинени ръчички, или как деца ще ваят глина, за да се докоснат до изкуството и се забавляват

Изделия от глина, подредени в първата изложба на Школата по керамика "Кукерче" през есента на 2023 г.

Изключително сме щастливи да ви информираме, че тази година имаме възможност да осъществим проект „Глинени ръчички“ на Школа по керамика „Кукерче“. Така започва пост във фейсбук на най-младата творческа школа в Севлиево с ръководител Теодора Петева.

Проектът, споделя Петева, ще даде възможност на над 120 деца в предучилищна и училищна възраст, с различен етнически състав от селата на община Севлиево и града, да се докоснат до изкуството като моделират с глина и сами изработят керамично произведение. А на 1 юни, Деня на детето, пред Общината в Севлиево ще има работилничка за изработване на глинено произведение, в която ще могат да участват деца на различна възраст от града.

Според Теодора Петева ваенето на изделия от глина развива освен любов към изкуствата, и към традициите, културата, но и води до желанието за усъвършенстване и учене. 

Школата по керамика "Кукерче" е млада, но бързо набира популярност както сред децата, така и в творческите среди. През октомври 2022 г. пет деца от школата спечелиха награди от Първото биенале на малките в Плевен. Биеналето е част от "Биенале на малките форми", което е със световно участие и се провежда от 22 години в Плевен. 
 
През пролеттта на 2023 г. школата получи две първи и едно второ място за таланта и въздействащите творби, сътворени от деца от "Кукерче" в конкурса „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“.
 
През септември миналата година над 200 уникални керамични произведения, сътворени с богато въображение и страст към творчеството от 40 талантливи деца, бяха подредени в галерия "Асен и Илия Пейкови" и това на практика беше първата самостоятелна изложба на Школата по керамика "Кукерче". Посетителите успяха да видят как децата са вдъхнали живот на глината, а когато всичко това е подредено във витрина на едно място, се добива мащабна представа за старанието, което са вложили.
 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Партньори на Школата по керамика са Община Севлиево и Детска градина „Мечо Пух“, с. Петко Славейков. 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!