Година по-късно Олег Сенцов получава лично наградата "Сахаров" за 2018 г.
Олег сенцов, отличен с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Украинският филмов режисьор и активист Олег Сенцов, носител на наградата "Сахаров" за 2018 г. ще бъде в Европейския парламент на 26 ноември, за да я получи лично.

Когато наградата му бе присъдена миналата година, Сенцов беше в руски затвор заради участието му в протести срещу анексирането на неговото родно място Крим от Русия. Той бе освободен от руските власти през септември тази година в рамките на споразумение за размяна на затворници.

Самият Сенцов не можеше да присъства лично, тъй като излежава 20-годишна присъда в затвор в Сибир за подготовка на терористични актове срещу фактическите власти в Крим ‒ обвинения, които Сенцов отрича.

Неговата братовчедка Наталия Каплан и адвокатът му Дмитрий Динзе го представляваха на церемонията в Страсбург.

Символ на борбата за освобождаване на политически затворници

При връчването на наградата председателят на Парламента Антонио Таяни заяви: „Олег Сенцов беше номиниран заради мирния му протест срещу незаконната окупация на неговия роден край Крим. Също така заради неговата смелост, решимост и убеждения в подкрепа на човешкото достойнство, демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Това са ценностите, върху които е изграден Европейският съюз и които Парламентът отстоява и поощрява дори повече след вчерашния терористичен акт“.

„Гладната стачка на Олег Сенцов и неговата смела публична позиция го направиха символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по света“, добави г-н Таяни. Той призова за намаляване на напрежението в отношенията между  Русия и Украйна и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

Председателят на Парламента отправи призив за незабавно и безусловно освобождаване на Олег Сенцов и на всички други незаконно задържани украински граждани в Русия и на Кримския полуостров, както и за освобождаване на всички лауреати на наградата, които се намират в затвори: „Наградата „Сахаров“ не е просто награда. Тя е ангажимент. И ние стоим до нашите лауреати“.

"Борец по природа"

При приемането на наградата Наталия Каплан описа изразително живота на Олег Сенцов, неговите действия при анексирането на Крим и мъченията, които е преживял, когато е бил арестуван и осъден. По нейните думи той никога не е вършил нещата, за които е обвиняван. „Олег е човек, който не може да се предаде и просто да седи мирно. Той е борец по природа“, заяви тя.

Наталия Каплан разказа за гладната стачка на Олег Сенцов, продължила 145 дни. „По време на стачката нито един политически затворник не бе освободен, но това не означава, че той загуби. Благодарение на действията му целият свят заговори за репресиите от Русия ‒ това е победа“.

В края на речта си тя прочете послание от самия лауреат, в което той заяви: „Аз не мога да присъствам в тази зала, но вие можете да чуете моите думи. Дори и някой друг да ги изрича, думите са главният инструмент на човека и често единственият, особено когато всичко останало му е било отнето“.

 

Четири контейнера изгоряха днес заради изхвърлена жарава
Общество
Част от кръговото кръстовище до "Билла" е под вода
Общество
Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево
Общество
Севлиевският Районен съд е с нов шеф – Станислав Цветков
Общество
За здравето - от най-доброто. Вече и в Севлиево
Общество
Глиган на пътя преобърна автомобил с двама пътници край Севлиево
Общество
Година по-късно Олег Сенцов получава лично наградата "Сахаров" за 2018 г.
Общество
Габровска област е на седмо място в страната по средна работна заплата
Общество
Общински съветник за първата си заплата: "Най-лесните пари, които съм изкарвал"
Общество
Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал
Общество
Заплатата на кмета на Севлиево е 2 904 лв.
Общество
Коледната добрина за някой в нужда на Мирослав Недялков
Общество
В принудителна ваканция са първокласниците на СУ "В. Левски"
Общество
Севлиевски и габровски съдии - срещу поведението на Гешев и Кирилов
Общество
С 10% по-висока такса смет за догодина, предлагат от Общината
Общество
Съдия Валерия Аврамова – с „Личен почетен знак първа степен - златен“
Общество