Търсене

Говори Кремъл: Как български медии се превръщат в мегафони на кремълска пропаганда

Василена Доткова, Factcheck.bg
Говори Кремъл: Как български медии се превръщат в мегафони на кремълска пропаганда

Америка изгражда в Европа Четвъртия райх;

Международният наказателен съд в Хага е терористична организация;

Полша се кани да превземе части от Украйна, а Западът въвлича Русия във войната;

Глобалните елити подготвят цифрови нашийници за хората, локдаунът никога няма да свърши, а целта е премахване на всички човешки права чрез международно споразумение за пандемиите.

Всички тези напълно необосновани твърдения се появяват не в групи за обсъждане на конспиративни теории в социалните мрежи, а в български сайтове за новини и политически анализи като „Труд“, „Блиц“, „Поглед.инфо“, „Гласове“, „Факти“ и други. А общото между тях е, че всички те имат един и същ първоизточник –  руската онлайн платформа Фонд за стратегическа култура.

Фондът, който поддържа и сайт на английски език, е обявен от Държавния департамент на САЩ за един от основните източници на руската дезинформация и пропаганда. Според доклад на Държавния департамент Фондът за стратегическа култура работи под ръководството на руското разузнаване и е в тясна връзка с руското външно министерство. 

Фондът е обект на санкции от страна на Съединените американски щати (САЩ) и Европейския съюз (ЕС), но това изглежда не се отразява върху популярността му в българското медийно пространство.

Фондът е обект на санкции от страна на Съединените американски щати (САЩ) и Европейския съюз (ЕС), но това изглежда не се отразява върху популярността му в българското медийно пространство.

Factcheck.bg откри над 100 текста от изданието, преведени от руски и публикувани без редакционна намеса в български информационни сайтове. Повечето от тези публикации не посочват Фонда като източник, в тях присъства само името на авторите, но при проверка текстовете могат да бъдат открити в рускоезичния сайт. Тъй като авторите, които пишат за сайта, са над 300, а техни текстове излизат и в други руски издания, действителният брой на всички публикации от Фонда в българските медии трудно може да се установи. 

Кой говори чрез Фонда за стратегическа култура

Фондът е регистриран през 2005 г. Като основна негова дейност са посочени научни изследвания и разработки в областта на обществените и хуманитарните науки. Въпреки че се опитва да прилича на научен институт обаче, няма данни в него да се извършва друга дейност освен публикуването на материали в два уебсайта – рускоезичният Fondsk.ru и англоезичният Strategic-culture.org.

В представянето си на двата уебсайта Фондът не споменава, че има връзки с руски държавни институции, но външното министерство на Русия го посочва като свой партньор.

Изображение - 12020  

В „За нас“ Фондът пише, че е „платформа за ексклузивни анализи, изследвания, политически коментари по евразийските и глобалните въпроси“. И още: 

„Ние обхващаме политически, икономически, социални въпроси, както и теми, свързани със сигурността по целия свят. От 2005 г. нашето издание е публикувало хиляди анализи и коментари с уникалната гледна точка на независими автори. Фондът работи за разширяване и разнообразяване на експертната дискусия, като се фокусира върху скритите аспекти на международната политика и нетрадиционното мислене. Възползвайки се от разширяващата се сила на интернет, ние работим за разпространение на надеждна информация, критична мисъл и прогресивни идеи”.

Организацията поддържа два различни сайта – един на руски и един на английски език. От имената на домейните и дизайна им не личи веднага, че има връзка между тях – замисълът е англоезичният сайт да прилича на независим научен институт, в който работят западни анализатори. В действителност в него се дава на трибуна на западни автори, които разпространяват конспиративни идеи, а маргиналните им гледни точки се представят като легитимни и широко разпространени в западния свят.

Рускоезичният сайт също се опитва да създава академично впечатление – част от авторите в него са бивши университетски преподаватели, които сега прокарват конспиративни теории, обслужващи пропагандната линия на Кремъл. Двата сайта публикуват различни текстове, а всички материали на Фонда, които Factcheck.bg откри в българските медии, са преведени от рускоезичния сайт.

Изображение - 12019  

Създател на Фонда и негов директор до 2015 г. е бившият член на Политбюро и бивш първи секретар на московския градски комитет на КПСС Юрий Прокофиев. Роденият през 1939 г. Прокофиев е и сред основателите на РОССПО – руска обществена организация за съдействие на спецслужбите и правоохранителните органи. Юрий Прокофиев е обект на персонални санкции от страна на Великобритания, САЩ, Австралия и Нова Зеландия заради дейността му по подпомагане на руската агресия в Украйна. Персонални санкции са наложени и върху директора на Фонда в момента Владимир Максименко, както и на още шестима членове на екипа му.

През август 2021 г. правителството на САЩ санкционира Фонда за стратегическа култура заради опити за намеса в президентските избори през 2020 г. и подкопаване на общественото доверие в изборния процес. През декември 2022 г. Фондът е включен в санкционните списъци на ЕС в рамките на деветия санкционен пакет заради разпространение на проруска дезинформация, чрез която Фондът “подкрепя действия подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.” В документа също се посочва, че Фондът се финансира от руската държава и е свързан с нейните служби за сигурност, в частност службата за външно разузнаване СВР.

Санкциите са наложени на Фонда в качеството му на юридическо лице и той не е част от списъка с руски държавни канали като Russia Today и Sputnik, чието медийно съдържание не може да бъде разпространявано на територията на ЕС. Въпреки това включването му в санкционния списък недвусмислено го посочва като източник на целенасочена руска дезинформация. Заради връзките му с руските служби на Фонда са наложени ограничения във Фейсбук, Туитър и YouTube и той няма директно присъствие в тези платформи.

Какво съдържание от Фонда достига до българските читатели

Публикациите на Фонда навлизат в българското медийно пространство почти винаги първо чрез сайта на „Поглед.инфо“, а след това се препечатват в други медии и се разпространяват в социалните мрежи.

На 8 март 2023 г. например „Поглед.инфо“ публикува статия от Дмитрий Минин със заглавие “Земетресението в Турция – само начало на сеизмични и политически катаклизми на Земята?” Източник на текста не се споменава, посочено е само името на автора, който е представен като експерт, без да се уточнява в каква област. Същият текст на руски може да бъде открит в сайта на Фонда за стратегическа култура. 

Изображение - 12021  

"Необичайните светлини" след земетресение не доказват, че "САЩ атакуват Турция" с ХААРП - прочетете оттук

Авторът провокира страховете на аудиторията, като описва предстоящи тежки природни бедствия, които на теория биха могли да се случат в близко бъдеще – още по-мощни трусове, вулканични изригвания, разкъсвания на огромни планински езера, които заливат всичко наоколо. Твърденията, че подобни събития са вероятни в непосредствено бъдеще, не са подкрепени с реални доказателства. След това той прокарва внушението, че тези природни бедствия могат да се контролират от САЩ с помощта на сеизмичното оръжие ХААРП, което, казва текстът, според мнозина е било използвано за предизвикване на земетресението в Турция и Сирия през февруари 2023 г., при което загинаха повече от 50 хиляди души. 

Твърденията за съществуването на сеизмично оръжие не са достоверни. Те са част от стара конспиративна теория, която е опровергавана много пъти, включително от Factcheck.bg.

Според брояча на сайта „Поглед.инфо“ публикацията, която съдържа тези твърдения, има 8 хиляди прочитания, а проверка с онлайн инструмента CrowdTangle показва, че е споделена в страниците на изданието във Фейсбук, чиято обща аудитория е близо 100 хиляди души. Разпространението й не свършва дотук. На следващия ден превод на същия текст от Фонда за стратегическа култура се появява в сайта на „Труд“, който според трафик анализа на Similarweb има 4.2 милиона посещения през март като цяло. Още два дни по-късно – на 11 март – текстът е публикуван и в сайта на „Гласове“, както и в Novini247.com.

Изображение - 12022  

Линк за сваляне на изображенията

На подобно, а в някои случаи и по-широкомащабно разпространение, се радват десетки текстове от Фонда за стратегическа култура с невярно, подвеждащо и конспиративно съдържание през последните няколко години. Застъпените теми обхващат типични за руската пропаганда области като пандемията и ваксините, войната в Украйна, световната икономика и международния ред като цяло. Проверка на Factcheck.bg, която няма претенции за изчерпателност, откри над 70 такива публикации в „Поглед.инфо”, повече от 20 в „Труд“, седем в „Блиц”, три в „Гласове”, както и отделни текстове в други сайтове като „Епицентър“, „Факти“, „Актуално“, Novini247 и inews.bg.

Виртуалната пандемия 

Голяма част от най-четените текстове на изданието на български са от времето на Ковид пандемията и са посветени на конспиративни теории за произхода на вируса, мерките против разпространението му и ваксините.

Изображение - 12023 Още по темата - оттук

Публикация от 20 март 2020 г. със заглавие „Коронавирусът е роден не в Китай, а в съзнанието на лудите господари на парите” бележи рекорд от над 1.65 милиона прочитания според брояча на сайта „Поглед.инфо”. Текстът развива конспиративната теория, че пандемията се случва по план, подготвен от световния икономически елит години преди самите събития. Автор на материала е Валентин Катасонов, бивш преподавател по международни финанси в Московския държавен институт за международни отношения. Българският превод на текста в „Поглед.инфо” e споделен в 164 различни групи и страници във Фейсбук с обща аудитория от над милион и половина потребители.

Три дни по-късно същият текст е публикуван в сайта Fakti.bg, където има над 63 хиляди прочитания, а публикацията е споделена в девет Фейсбук групи с общо над 186 хиляди потребители. Почти месец след това текстът се появява отново в сайта The Sofia Times, а през март 2022 – цели две години по-късно – е рециклиран с променено заглавие, но идентично съдържание в Novini247.com. 

Друг материал по темата Ковид, публикуван в „Труд“ на 29 март 2020 г. със заглавие „Защо вирусът избра Китай, Иран, Италия и Испания за основна мишена” лансира твърдението, че географското разпространение на болестта в началото на пандемията е доказателство за изкуствения произход на вируса, както и че той е създаден от САЩ. Този текст е споделен в 36 страници и групи във Фейсбук с обща аудитория от близо 600 хиляди потребители. 

Друг материал от военния експерт Владимир Прохватилов, публикуван в „Поглед.инфо” през декември 2021 г. предупреждава, че се подготвя глобално пандемично споразумение, което ще премахне всички права на човека и ще създаде „глобален режим” ръководен от СЗО и големите фармацевтични компании.

Изображение - 12024 Права на прицел - дезинформацията за Ковид-19 и основните права - оттук.

В действителност в края на 2021 г. започна процес по договаряне на международно споразумение за превенция на пандемиите, в чиято основа са залегнали водещите принципи за зачитане на човешките права, суверенитета, справедливостта, солидарността и прозрачността. Този процес предстои да завърши най-рано през 2024 г. Текстът на Владимир Прохватилов има почти 88 хиляди прочитания според брояча на сайта и е разпространен в близо 60 Фейсбук групи, чрез които е достигнал до обща аудитория от над 1.2 милиона потребители.

Други популярни публикации застъпват твърдения, че пандемията не е истинска, а е виртуална реалност създадена от СЗО, че ограничителните мерки никога няма да бъдат отменени, че Световният икономически форум подготвя глобален Ковид сертификат под формата на „цифров нашийник за хора”, че ваксините срещу болестта са средство за планирано намаляване на населението и още много други. Factcheck.bg откри най-малко 15 широко споделяни публикации с такова съдържание, преведени на български директно от сайта на Фонда за стратегическа култура.

Изображение - 12026  

Линк за сваляне на изображенията

Русия – жертва на „световното негодничество”

„Световното негодничество” е фраза, използвана по адрес на Запада от съветския философ Александър Зиновиев. На този етикет и неговия смисъл е посветен обширен материал на Фонда с автор Александър Мезяев, публикуван в „Поглед.инфо” на 3 юни 2022 г. Текстът аргументира тезата си като припомня намесата на НАТО и САЩ в конфликта в Косово и изправянето на бившия югославски президент Слободан Милошевич пред Международния трибунал на ООН за бивша Югославия. Българският превод на материала е прочетен близо 257 хиляди пъти според брояча на сайта и е споделен в седем различни Фейсбук групи, достигащи до общо 165 хиляди потребители.

Позоваването на конфликта в Косово е основна пропагандна стратегия, която Русия използва, за да оправдае собствената си агресия срещу Украйна още от анексирането на Крим през 2014 г. Присъствието на Фонда за стратегическа култура в българското информационно пространство е особено активно в първите седмици след нахлуването на руската армия в Украйна миналата година. Factcheck.bg откри най-малко 13 публикации преведени от сайта на Фонда и публикувани в български сайтове в първите два месеца след началото на войната.

Публикация в „Поглед.инфо” от 1 март 2022 г. например твърди, че чрез изпращането на военна помощ за Украйна, Западът „въвлича Русия” във войната. Друг материал на същия сайт от 5 март 2021 г. определя украинците като „зомбирани русофоби”, „неонацисти”, които мразят руснаците на расова основа, тъй като ги смятат за азиатци. В текста се твърди също, че Германия помага на Украйна водена от тайно желание за реванш заради нанесеното ѝ от СССР поражение във Втората световна война. Материалът е изцяло посветен на опитите да се оправдае агресията срещу Украйна с нуждата от „денацификация” на страната – мотив, който Русия активно използваше в началото на войната. Тези твърдения са напълно несъстоятелни и са опровергавани многократно, включително от Factcheck.bg.

Фондът за стратегическа култура е източник и на няколко публикации в български сайтове, според които Полша има „хищнически планове” да придобие част от западните територии на Украйна.  Изображение - 12027 Тези твърдения също са част от познат руски пропаганден наратив, според който съседите на нападнатата страна планират да си поделят територията й, а Русия е единствен гарант за оцеляването й. Макар да не са нови, тези твърдения получиха нов тласък след началото на войната в Украйна. Няколко материала с подобно съдържание са публикувани в „Поглед.инфо”, „Блиц“ и „Гласове“, като всички се позовават на различни руски източници и поне четири от тях са преведени от сайта на Фонда.

Това са само част от антизападните наративи, които достигат до българското медийно пространство директно от сайта на Фонда за стратегическа култура, без никаква редакторска намеса, а в по-голямата част от случаите и без посочване на техния източник. На читателите не става ясно, че тези материали, представени като новини, анализи или „алтернативна гледна точка“, всъщност са създадени и се разпространяват под ръководството на дирекция „Активни мероприятия“ в разузнаването на Русия и са част от информационна операция на руските служби за сигурност.

Текстът е част от съдържанието на портала за проверка на фактите Factcheck.bg.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.