"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
"Граждани за Севлиево" по време на предизборната кампания за местни избори през 2019 г.

от Емилия Димитрова

Сдружение "Граждани за Севлиево" се разграничи от действията на един от общинските си съветници и по съвпадение на обстоятелствата председател на неправителствената организация Владимир Тодоров, който на 3 януари т.г. стана съучредител на партията на бизнесмена Васил Божков "Българско лято". За участието си в учредяването на новата формация той обясни пред "Севлиево онлайн", че е бил там като физическо лице и присъствието му не бива да се свързва със сдружение "Граждани за Севлиево".

Ден след като "Севлиево онлайн" оповести публично присъединяването на Владимир Тодоров към партията на укриващия се в Дубай бизнесмен, от сдружението излязоха с официално обръщение, в което определят решението на Тодоров като "негов личен избор и ние официално се разграничаваме от него".

В обръщението Владимир Тодоров е наречен "временен председател" на сдружението, въпреки че в публичното пространство за такъв преди повече от година бе обявена Павлинка Маринова. 

Между другото Маринова има два сериозни успеха като председател, макар и неформален, както в последствие се оказа. Тя поиска от болницата отговори как са похарчени парите от дарения на граждани и фирми по повод апела на болничното ръководство във връзка с падемията от Ковид-19 и спечели дело в Администпративния съд в Габрово, с което увеличението на данъка върху недвижимите имоти за граждани на община Севлиево от лятото на миналата година беше обявено за незаконно. 

Това е достатъчна атестация за едно добро председателстване на сдружението, в чийто устав водеща е работата за гражданите. Юридически пропуски обаче, неизчистени отпреди, са поставили начело Владимир Тодоров. Накратко - изборът на Павлинка Маринова не е вписан в Агенцията по вписванията и там до смъртта му е стояло името на Боян Ботев. След кончината на Боян, е трябвало по най-бързия начин някой да поеме функциите му и това е Владимир Тодоров, който като единствен действащ член от Управителния съвет, е вписан като представляващ сдружението, създадено от Боян Ботев. Това обясни и самият Тодоров пред "Севлиево онлайн", като уточни, че няма лидерски амбиции в организацията и в момента, в който юридическите процедури се задвижат, ще остане редови член.  

Към момента не е ясно Владимир Тодоров поканен ли е бил за учредител на "Българско лято" или сам е избрал да стане такъв. Този отговор самият той остави за по-късно, но не уточни защо.

Ето пълният текст на обръщението, което "Граждани за Севлиево" направиха във фейсбук: 

Скъпи приятели,

Обръщаме се към вас по повод участието на временния ни председател, но като физическо лице, в дейности с политическа насоченост.

Това решение е негов личен избор и ние официално се разграничаваме от него!

Нашата основна задача като сдружение е формиране на активно гражданско общество, ориентирано към повишаване на социалния статус и благосъстоянието на гражданите на общината ни и разширяване на неговата роля в демократичните процеси.

Всички наши дейности са насочени към вас, към добруването на всички социални групи в общината. Нашият поглед винаги е бил насочен към наболелите проблеми в общината. Винаги сме работили и мислили с вас и за вас, честно и открито.

Вие, наши приятели, ни познавате като такива и всички опити да ни прикрепят към политически схеми и договорки, са неприемливи за нас.

Затова нашето изявление е декларираната ни готовност да продължим да работим по нашите цели с нашите средства за постигането им, без да имаме политически интереси.

Светла Георгиева, Павлинка Маринова, Димитър Тонев, Галин Ганчев, Димитрина Цанова, Юлия Ганчева, Милен Недялков, Теодор Георгиев, Красимир Петров, Ахмед Хасанов, Венка Петрова, Мариян Минков, Мариян Трифонов, Мирослав Димитров, Светослав Сашев, Юлия Йонкова, Юсеин Кокоров

  

 

 

 

 

Автомобилният пилот Крум Дончев ще води БСП-листата в Габрово
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Мария Недева, предложение на ГЕРБ, ще бъде председател на РИК
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Политологът Любомир Йорданов е водач на листата на АБВ в Габрово
Политика
От „Изправи се! Мутри вън!“ внесоха 5507 подписа в ЦИК за регистрация
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
Социалистите в Габрово са твърдо зад Кристина Сидорова за водач на БСП-листата
Политика
Областният управител свиква консултации за състав на РИК
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика
РИК Габрово встъпва в правомощия на 13 февруари
Политика
Партия "Има такъв народ" организира публична дискусия в Севлиево
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика