Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Заседание на Общински съвет Севлиево от 25 август 2020 г.

Гражданите на Севлиево са ползвали 12 години преференции, защото са плащали по-малко от бизнеса данък върху имотите си. Заключението е на общинския съветник и областен председател на ДПС Ердоан Узунов и бе изречено вчера по време на редовното заседание на Общинския съвет в Севлиево. Според Узунов през последните години бизнесът е поемал тежестта (не бе конкретизирано коя тежест, б.ред.), защото за жилищните имоти на гражданите е имало една ставка, а за нежилищните имоти на бизнеса - друга, по-висока. 

Това бе достатъчен аргумент за Узунов за вдигане данъка върху имотите за граждани и изравняването му с този, който плаща бизнеса, но за нежилищните имоти. С промяната, която бе гласувана с 18 гласа "за" и 8 "против" (на БСП и "Граждани за Севлиево"), от 1 януари 2021 г. се въвежда единна ставка за данък върху имотите от 2.2 на хиляда. 

Досега е в сила текст от Наредбата за местни данъци, който разделя имотите на собственост на физически и юридически лица, на жилищни и нежилищни. Разпоредбата му, която за община Севлиево е в сила до края на тази година, гласи: "Размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя в размер на 1.7 на хиляда за недвижими имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 2.2. на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица". С гласуваното вчера увеличение положението се променя само за жилищните имоти на граждани и юридически лица

Заради наложително съгласуване на местната Наредба за данъци и такси със Закона за местни данъци и такси, данък сгради за жителите на община става 2.2 на хиляда. Това е повече от сегашната ставка за имотите на физическите лица и жилищните имоти на юридическите, които в момента се облагат с налог от 1.7 на хиляда. 

Всъщност

изравняването на ставката не е инициатива на местната власт,

а императивно условие на Закона за местни данъци, с който трябва да се унифицира Наредбата за местните данъци, която се прилага за община Севлиево. Това условие влезе в сила през април т.г., когато Конституционният съд обяви за противоконституционни и дискриминационни текстове от действащия по това време Закон за местни данъци и такси. Текстове от него въвеждаха по-високи промили, с които се облагат имоти на граждани в курортни селища. След като съдът отмени спорните разпоредби, в Закона за местни данъци бяха въведени единна ставка за всички имоти, без значение дали са на физически или юридически лица, дали са жилищни или нежилищни. Ставката може да варира от 0.1 до 4.5 промила, а изчисляването на данъка става на база данъчна оценка на имота. Решението за промила, с който ще бъдат обложени собствениците на имоти, се взема от съответния Общински съвет.  

Да има увеличение, но да не е толкова, колкото се предлага

предложи Димитър Тонев ("Граждани за Севлиево"). Срещу предложението се обяви и Емилиян Маринов ("БСП за България"), който подчерта, че времената са тежки за немалко граждани.  

От вдигането на местния налог в бюджета на Севлиево ще влязат между 90 и 100 хил. лв., обясни кметът. Той не отрече, че решението е непопулярно и отхвърли варианта увеличението да е по-малко, защото "няма вариант гражданите да премат каквото и да било увеличение". 

На пръсти се броят случаите, в които кметът е призовавал съветниците със "съветвам ви да подкрепите предложението". В случая го направи, обръщайки се към залата, с "трудно е да осигурим финансовото съществуване на всички общински звена" и намекна, че Общината е положила сериозни усилия в последните месеци, за да няма съкращения на служители. 

За 2020 г. Община Севлиево има рекорден бюджет от близо 35,9 млн. лв. Към приемането му в началото на годината нямаше неразплатени задължения и бе гарантиранафинансовата стабилност на бюджета. Какво конкретно се е променило от януари досега, за да стане наложително, дори с непопулярни мерки, в хазната да влязат между 90 и 100 000 лв., не бе обяснено в детайли.  

Последното увеличение на данък сгради бе преди три години, през 2015 г., когато за граждани данъкът стана 1.7 на хиляда (от 1 на хиляда), а за бизнеса 2.2 на хиляда (от 1.5 на хиляда). 

 

 

Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество