Търсене

Хартиената трудова книжка отива в историята

Севлиево онлайн
Хартиената трудова книжка отива в историята

Депутатите окончателно изпратиха хартиената трудова книжка в историята, след като промените в Кодекса на труда минаха вчера на второ четене.

Промените ще влизат поетапно, до 2026 г. Една от тях е, че познатата ни досега трудова книжка става електронна. Този процес трябва да приключи на 1 юни 2025 г. и след тази дата всеки работещ ще има онлайн трудова книжка, до която ще има достъп. Достъп до документа ще имат и работодателите, които обаче няма да могат да четат какви заплати и обезщетения е получавал в миналото съответният работник или служител.

В електронната трудова книжка ще се съдържат имената на служителя, ЕГН-то му и това на работодателя, основанието на трудовия договор, датата на сключване на трудовия договор, срокът на договора, ако има такъв, сключването на допълнителни споразумения, ако има, заплатата, кода на населеното място, работното време и запори.

Работодателят трябва да впише в електронната ни трудова книжка сключването на договор със служител до три дни от подписването му или промяна в трудовите правоотношения. В седемдневен срок от прекратяването на договор промяната трябва да се отрази в електронната трудова книжка.

Електронните трудови книжки ще бъдат част от регистър, който ще се поддържа от Националната агенция за приходите. Сега агенцията трябва да надгради своя софтуер за новите моменти в законодателството.

Хартиените трудови книжки, макар и излязли от употреба, трябва да се пазят от хората, които имат стаж преди 1997 г. Те ще им трябват за доказване на този стаж, за който никъде другаде няма информация. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.