Търсене

Хора, събудете се, отворете си очите! - Образованието ни катастрофира в компромиси и горчилка

Олег Диловски, фейсбук
Хора, събудете се, отворете си очите! - Образованието ни катастрофира в компромиси и горчилка

снимка: Pixabay

Лавина от коментари и реакции последва публикацията на "Севлиево онлайн" "Среден успех по БЕЛ 2.07 и 2.22 - това е положението в две от четири средни училища в община Севлиево". За по-малко от три часа текстът има над пет хиляди прочитания, а реакциите на гняв и огорчение са десетки. 

Един от коментарите е на Олег Диловски. Написаното от него в голяма степен припокрива действителната ситуация с катастрофиралото ни в компромиси за учениците и унижения за учителите образование, резултатът от който са цели випуски с двойки на матурата по български език и литература. 

Коментарът публикуваме в самостоятелен текст, заглавието е на "Севлиево онлайн"

 

Това е логичният краен резултат от всичко, което се правеше с нашето родно образование през последните две десетилетия, особено след въвеждането на т. н делегиран бюджет в българското училище.

На практика ученикът трябва да бъде доведен до финала на своето образование с цената на всички компромиси в негова полза и всички унижения и горчилки в ущърб на учителя. Важното е да се осигуряват средствата за издръжката на училището на база числеността и пълняемостта на паралелките в чисто статистически план. Така на практика се осигури пълният поток от преминаващи от клас в клас нагоре статистически единици в името на оцеляването на училища, учители и самите ученици в името на това непременно да завършат и получат диплома без всякакво покритие и дори без положени минимум усилия от тяхна страна.

От другата страна стояха безпомощните и унижавани системантично от всички инстанции учители, от които се изискваше постоянното попълване на статистики и бумащина в ежедневен порядък, която дейност няма нищо общо с качеството на образованието и призванието на учителя да култивира потребност от знания и умения у поколенията. Така информацията и информираността от различните източници, които са лесно достъпни през интернет измести завинаги необходимостта от придобиването на знания и умения в образователния процес и ролята на учителя напълно се обезсмисли.

Държавните зрелостни изпити в този формат са по-скоро шанс дори за най-неграмотните да получат диплома най-неочаквано и за самите тях, ако разбира се не "катастрофират" в собствената си неграмотност поради липсата на елементарни знания. Разочарованието е за тези, които са се трудили през всичките години, но са станали част от тоталния провал на образователната ни система, която е позволила на мнозина да получат дипломите си даром с малко повече късмет.

Резултатът е поколения, които не могат да съставят писмен текст във вид на интерпретация върху проблем от художествена творба във формата на сегашните държавни зрелостни изпити, защото просто нямат необходимата литературна грамотност, да не говорим за оскъдния речников състав и умения за ползването на родния език в писмена форма.

Приоритет стана чуждоезиковото обучение, което също в по-голямата си част показва аналогични резултати и в това няма нищо чудно.Вината за всичко това е на всички, които допуснаха това да се случи с родното ни образование - от т.н експерти на всички нива, част от които никога не са носили дневник в ръцете си...и т.н.

Може би точно това беше и целта - тотална неграмотност на младите хора, за да бъдат управлявани без всякакви усилия...и манипулирани чрез всички средства за масово осведомяване...Хора, събудете се, отворете си очите!

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.