Търсене

Христо Темелски - непознатият познат на 75 години, се среща със севлиевци в Библиотеката

Христо Темелски - непознатият познат на 75 години, се среща със севлиевци в Библиотеката

Христо Темелски, снимка: Българска патриаршия

На 26 юли 2023 година, от 17.30 часа, Градска библиотека Севлиево е домакин на поредната среща от инициативата „Непознатият познат". Този път гост е доц. д-р Христо Темелски.
 
Поредицата "Непознатият познат" включва краеведски срещи разговори с изявени професионалисти, творци, учени и общественици, родени и израснали в севлиевско. А срещата с Христо Темелски освен, защото е интересен събеседник и човек, който неведнъж е показвал силната си обич към родния край, е и по повод неговата 75-та годишнина. 
 
В предстоящия разговор той ще сподели своя професионален опит и ще разкрие взаимозависимостта между теорията и практиката.
 
Доц. д-р Христо Иванов Темелски е български историк, директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия. Роден е на 20 юли 1948 г. в Севлиево. Завършва гимназия в родния си град, а след това – история в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
 
Още като студент се ориентира към църковното ни минало. През 1982 година защитава докторат за Великотърновските манастири през Възраждането. През 1989 г. се хабилитира. През 1985-1986 г. специализира в Източно-църковния институт в Регенсбург, Западна Германия. От 1986 година е и. д. директор, а от 1995 година е директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия. Автор и съставител е на над 35 книги, над 600 статии и студии в областта на българската църковна история.
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.