Търсене

"Идеал Стандарт-Видима" празнува 90 години под мотото "Не сме вчерашни, утрешни сме"

Емилия Димитрова

Президентът и съпругата му, водени от Емил Гатев, преминаха покрай дошлите за празника, снимка: "Севлиево онлайн"

В повече от сто държави са намерили дома си над 160 милиона смесители, произведени в Севлиево от "Идеал Стандарт-Видима". Близо 60 милиона лева инвестиции са направени в двата завода на компанията в Севлиево само през последните години, а 2.3 млн. лв. са дарени от 2019 г. досега за здравеопазване, спорт, образование и култура.

Това не е статистика, а резултат от трупан 90 години опит, довел до едно от най-модерните като качество и дизайн производства на санитарна арматура и санитарна керамика в света под марката "Видима" и в добавка Севлиево. 

Цифрите обяви Емил Гатев - директор на Завода за санитарна арматура, който днес бе домакин на празника по случай 90 години "Идеал Стандарт-Видима". Събитието премина под мотото "Не сме вчерашни, утрешни сме". Вероятно организаторите са установили, че това мото най-точно описва амбицията на екипа на компанията да бъде винаги една крачка пред останалите по отношение на технологии, иновации, ръст на продажби и не на последно място грижа за обществото в най-широк смисъл.     

Изображение - 13683Президентът Румен Радев разгледа производството в завода за санитарна арматура  

Над три хиляди гости изпълниха днес преди обед двора на Завода за санитарна арматура. Сред бяха цели семейства с децата си, много бивши работници и служители, пенсионирани вече ръководители на компанията, партньори в бизнеса. Да уважи рождения ден в Севлиево пристигна и президентът Румен Радев със съпругата си.

"Нямаше как да не уважа юбилея ви, защото съм силно впечатлен от вашето предприятие - едно от най-старите у нас, но и сред най-иновативните", каза държавният глава в своето приветствие. 

"Идеал Стандарт-Видима" е създадена през 1934 г. като кооперация "Труд", която след национализацията през 1944 г. се става държавно предприятие "Стоян Бъчваров". През 1992 г. е подписан първият у нас джойнт венчър - създаването на смесено педприятие с чуждестранни инестиции, с тогавашната "Американ Стандард". Това е преломен момент в развитието на производството на санитана арматура в България. 

Президентът пристигна минути след 11 ч. и бе посрещнат от ръководителите на "Идеал Стандарт-Видима" - изпълнителния директор Ярослав Дончев, Ян Петер Тевес - генерален мениджър на “Идеал Стандарт- Видима”, директора на завода за санитарна арматура Емил Гатев, на завода за керамика Валентин Ганев, директор "Човешки ресурси" Милена Богданова, кмета на Севлиево Иван Иванов и председателя на Общинския съвет Явор Памукчиев, областния управител Мария Башева. 

Изображение - 13686Струва си всяка минута за се борим, за да се развиваме в този малък град, каза Емил Гатев, снимка: "Севлиево онлайн"  

"Участвал съм в много срещи и кръгли маси за това как трябва да изглежда българската икономика като технологична база, като начин на организация и ръководство, иновативност, отвореност към света, подкрепа за местната общност и младите хора. Горд съм, че в България има предприятие като вашето, което показва на практика какъв да бъде успешният модел на българската икономика", каза президентът. Той подчерта, че в компанията в Севлиево вижда "успешна трансформация към високотехнологично експортно ориентирано производство" и това е нещото, което може да вдигне на висота българската икономика. 

Изображение - 13682Плакет за областния управител Мария Башева, снимка: Областна администрация Габрово  

Президентът бе удостоен с плакет по случай 90 години "Идеал Стандарт-Видима". Плакети бяха връчени още на областния управител Мария Башева и кмета на Севлиево Иван Иванов. 

През 1992 г. "Видима" и американската "Американ Стандард" подписват договор за съвместна работа. Това слага началото на нова инвестиционна политика не само в Севлиево и региона, но и в България. Според тогавашния директор на "Видима" инж. Васил Кънев, севлиевското дружество се присъединява към американската компания в един най-силните й периоди. Това време инж. Кънев нарича "школа за нас, трамплин към европейските и световни пазари, към новото, модерно мислене". Смесеното предприятие е факт на 20 март 1992 г. Договорът се подписва в 20.00 ч. в хотел "Шератон" в София. "American Standard Ink." придобива 51% от собствеността на "Видима". В рамките на правителствена програма за приватизация през 1996 г. става собственик на 77% от завода.

"Ако някой ме беше попитал преди години защо постъпих във "Видима", щях да кажа, че не знам, да опитам. Ако ме попитате сега, ще ви кажа, че пак бих искал да започна оттук, само ако може да съм толкова млад", сподели по време на официалната част от честването днес Емил Гатев. Във всичко, което каза, прозираше радостта от пълния с хора заводски двор. "Радвам се, че виждам и бивши ръководители, които бяха страхотни визионери и ни поведоха по пътя, на който сме днес", каза още Гатев, като почерта, че "си струва всяка минута да се борим и развиваме в този малък град".

Изображение - 13685Официалните лица разгледаха производството, снимка: Община Севлиево  

За празника рожденикът буквално се раздаде - за децата имаше картинг писта, надуваеми замъци за най-малките, ателиета на открито за рисуване с къна и рисуване върху вода, а за възрастните както подобава - почерпка, приготвена от "Го грил" и разбира се студена бира, пак от там, кръшни хора за онези, които не се уплашиха от горещините и за финал рок с емблематичната група "Сигнал".  

Изображение - 13684Успехът на местния бизнес върви винаги с местната власт, подчертаха всички, които говориха днес, Ярослав Дончев връчва на кмета на Севлиево плакет по случай 90 години "Идеал Стандарт-Видима", снимка: Община Севлиево  

Каквото и да кажем за "Идеал Стандарт-Видима", то винаги ще е около това, че освен лидер в производството на санитарни керамика и арматура, това е компания, която 90 години пише освен своята история, и тази на Севлиево. 

 

 

Коментари (1)
Подредба: Сортирай
  • 1 Аватар - Жоро Шопов
    Жоро Шопов

    Ще продължавам да назначавам мой хора на отговорни позиции,нищо че нищо не разбират и не могат да направят разлика между мивка и тоалетна,важното е да вземат високи заплати и премийки.Това че работниците напускат ми е все тая,важното е моите хора да са добре.

Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!