Икона на Св. Петка бе осветена днес в новия и недействащ храм "Св. Петка"
Шепа миряни дойдоха днес в църквата "Св. Петка" за служба. Икона на Св. Петка бе осветена и подарена на храма от Богомил Петков

от Емилия Димитрова

Икона на Св. Петка дари днес, в деня, когато Православната църква чества Светицата, на още недействащия храм "Св. Петка" Богомил Петков, един от радетелите за съграждането на новия храм и негов благодетел. 

Иконата осветиха отец Стилиян и отец Цонко, които отслужиха празнична литургия в новата църква. 

Историята

Когато през 1870 година се видял края на борбата за църковна независимост и султански указ признал легитимността на Българската екзархия, първенците измежду българите, повечето от които били и църковни настоятели, започнали да събират средства за съграждането на храмове. Така в Севлиево се въздигнала църквата „Света Троица“, една от най-представителните сгради в града до Освобождението. Градежът бил поверен на прочутия български майстор от Трявна Уста Генчо Кънев, а първият иконостас на храма бил изписан от иконописците Станислав Доспевски и Цаню Захариев.

Другият севлиевски храм, който се въздига почти в центъра на града, няма точна датировка, но историците смятат, че той съществува от 17 век, като в годините на два пъти е обновяван.

С тези две църкви севлиевци имат своето място за усамотение и молитва. В годините на тоталитаризма, когато на влизането в храма не се гледаше с добро око от другарите, нямаше нужда от повече храмове.

Демократичните промени от края на миналия век сякаш отприщиха желанието на хората да се черкуват, най-вече на големи празници. Така пред църквите се извиха опашки, по-големи дори от опашките за банани преди Нова година от времето на комунизма. Тогава в Севлиево се яви необходимостта от нова църква. Идеята за нея узря през 2008-ма, една от последните години, когато буквално пари имаше за всичко, а бизнесът жънеше своите успехи, неподозиращ за идващата криза в световен мащаб.

С общи усилия

Криза или не, в Севлиево хората с пари, обединени в сдружение „Севлиево 21 век“ си имаха вече традиции да даряват. Така на Петковден през 2009 година те се събраха за първа копка на нов православен храм в един от най-младите комплекси на града, ж.к. „Митко Палаузов“. Решено бе храмът да носи името на Света Петка Българска, покровителка на Севлиево и севлиевци.

Първа копка на новия севлиевски храм, снимка: Българска Патриаршия

В годината на първата копка бе излят само бетона за основите. Стагнацията в икономиката беляза и този градеж, който бе спрян. Митрополията в Търново също нямаше пари за нови храмове, въпреки че на няколко пъти отпуска средства за отделни строителни работи. Строежът на църквата на практика бе възобновен през 2014 година. Тогава се започна основното изграждане на храма, изцяло с пари от дарения. Списъкът на дарителите е доста дълъг и да ги изброяваме тук, означава, че рискуваме да пропуснем някого, а не е редно, защото за храм всеки дарява според възможностите си. И не е важно кой колко е дарил, а това, че е заделил от имането си за новата църква. От дарения е дори вратата на църквата, цокола, стълбите към двата входа, външната изолация, мазилката, даже каменната облицовка е с камъни от старата къща на дядото на една от дарителките.

Продължението

Така лека-полека се стига до изписването на храма. И за него няма пари. А Петковден наближава и на всички, дарители и църковни служители, се иска тази година новата севлиевска църква да бъде осветена. Желанието надделява и един от божиите служители, отец Стилиан, игумен на Батошевския мъжки манастир, се свързва с художника Николай Панайотов, завършил стенопис в Националната художествена академия и по-късно преподавател в академията по същата специалност. Искането на Стилиан е Панайотов да направи външния стенопис на храма тази година, а догодина и вътрешните стенописи.

Стенописът

„Приех при условие, че първо ще изготвя проект, който да бъде одобрен и едва след неговото одобрение ще пристъпя към изпълнението му. След обстойно изследване на житията и съществуващите образци на образното третиране на Света Петка Търновска, направих проекта, предадох го и по-късно получих уверенията от отец Стилиан, че имам одобрението от Митрополит Григорий и мога да започна работа“, спомня си художникът.

И продължава: „Аз съм художник, завършил стенопис в Националната Художествена Академия и веднага след приключване на обучението ми ме извикаха да преподавам в продължение на седем години в същата специалност. Това е периодът преди да се установя в Париж, където живея от 1990 г. Стил, композиция, канони, синтез с архитектурата, технологии на стенните изкуства са моята материя, не само на преподаване, но и демонстрирани в множество стенописи, мозайки, фрески, гоблен и сграфито у нас и навън през годините. Имам разнообразен опит и в конкретния случай с църквата „Света Петка Търновска” подходих внимателно към всички етапи от проектиране, през одобряване и накрая с изпълнението на проекта. Договор не беше необходим, тъй като поръчващите нямаха средства и се стигна до ,,дарение” от моя страна. Още повече, че стенописът трябваше да бъде изпълнен в кратки срокове, тъй като имаше дата за освещаване. Така в крайна сметка всичко, проект, труд, бои и скъпи УВ-протект фирниси бяха за моя сметка“, споделя Панайотов, въпреки, че стенописът му вече го няма.

Тази част от историята не е красива както началото. Вместо ентусиазъм и обединение около новата идея, витаят неизвестни, налегнало е огорчение. 

Заключението на прокуратурата

Районна прокуратура Севлиево няма да образува досъдебно производство по сигнала, подаден от собственика на сайта sevlievo-online.com Емилия Димитрова за заличения стенопис на църквата "Света Петка" в ж.к. "Митко Палаузов". Предварителната проверка на органите на МВР е показала, че на 10 декември 2016 г. председателят на храма Стилиян Витлиемов е замазал с бяла боя стенописа над входа на църквата, изрисуван от Николай Панайотов по молба на самия Стилиян.

Стенописът на Николай Панайотов, който беше заличен с фасаген

"Витлеемов направил това, тъй като според него, и Епархийския съвет, този стенопис не бил канонически, поради което била събрана подписка от 108 човека в подкрепа на премахването му", пише в отговора на прокурор Десислава Христова от Районна прокуратура Севлиево. По-долу в същия текст прокурорът обяснява, че липсват признаци на деяние от общ характер по смисъла на чл. 216 ал. 1 от Наказателния кодекс, който касае унищожаване или повреждане на чужда собственост, нито е налице хулиганство, а се касае за "канонически спор по повод направения стенопис на църквата, който е заличен лично от председателя на храма със съгласието на Епархийския съвет". 

Финалът

Тази история само на пръв поглед свършва с произнасянето на прокуратурата. Защото храм "Света Петка" го има и макар още недовършен, в него вече се служи, дори да е само на Петковден. 

Честит Ден на Света Петка! 

Честит Ден на Севлиево! 

 

Петъчният пазар се мести на панаирната площадка за две седмици
Общество
Сезонните работници се осигуряват здравно сами, напомнят от НАП
Общество
В Община Севлиево не казват кога за последно са чистени дъждоприемните шахти
Общество
Ограничение от 30 км/ч за шофиране в населено място предлагат евродепутатите
Общество
Пострадала е велосипедистка, блъсната от кола тази сутрин
Общество
Газът в Севлиево - почти три пъти по-скъп спрямо миналия октомври
Общество
КНСБ в Габрово разкри горещ телефон за сигнали за тормоз на работното място
Общество
Икона на Св. Петка бе осветена днес в новия и недействащ храм "Св. Петка"
Общество
Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Рилски
Общество
Костадин Костадинов е почетен гражданин на Севлиево посмъртно
Общество
Как ремонт на покрив "отвори" ремонт и на читалищен салон
Общество
Петъчният пазар остава на панаирната площадка още две седмици
Общество
Жена изхвърли котета посред бял ден на севлиевския площад и си тръгна
Общество
Държавата продължава да подпомага работодатели за запазване на работни места
Общество
Ден на отворените врати е днес в Исторически музей Севлиево
Общество
В Деня на Севлиево бяха връчени почетните отличия за 2021 г.
Общество