Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“

На 24 януари т.г. евродепутатът Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника – съвместен проект на Професионална гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево и Илхан Кючюк. 

Конкурсът дава възможност за участие на ученици от осми до дванайсти клас, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите.

Срокът за предаване на разработените проекти е 3 април т.г., а на 10 април ще бъдат обявени имената на най-добрите автори и техните научни ръководители.

Наградата за най-добрите петима е посещение в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк.

Това е шестото издание на съвместния проект между севлиевската гимназия и евродепутата. Началото на партньорството започва през 2015 г. с обявяването на конкурса „Светлина и земя“. На следващата година надпреварата за иновации бе под мотото „Енергия от възобновяеми източници“. Следваха конкурсите „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година), „Най-добра иновативна идея“ (2018 година) и „Аз, бъдещият инженер“ (2019 година).

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици от VIII до ХІІ клас имат за цел да насърчат младите хора в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

"Длъжен съм да им давам възможност и продължавам да подкрепям конкурса, както и да каня всяка година авторите на най-добрите проекти и техни преподаватели тук, в Европейския парламент", сподели лично Илхан Кючюк пред "Севлиево онлайн" през декември м.г. в Страсбург.

"Те са много любопитни и любознателни. Интересуват се какво е да си политик, какво включва работата на евродепутата. Питат как можеш да помогнеш на страната си, какво е мястото на България в Евросъюза, за работата на европейските институции. Те са млади хора и Европейския съюз е заради тях. Това беше мечтата на моето поколение - да сме по-свободни, да сме по-богати, да можем да пътуваме безвизово, да получаваме образование, където ние поискаме, да пътуваме и се връщаме в страната си, но и да инвестираме в следващите поколения. Всъщност европейското обществе е общество, солидарно за всички. И точно затова аз подкрепям учениците от севлиевската гимназия "Ген. Иван Бъчваров"", каза още евродепутатът. 

 

Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
От днес до 29 март - на училище от вкъщи
Образование
Заветът на Кан Кубрат подаряват на третокласници от фондация "Въздигане"
Образование
Как лютеницата от лятна гарнитура стана любимка от рафта със зимнина
Образование
Летен лагер по журналистика за ученици организират от АЕЖ
Образование
Три паралелки за дуално обучение предлагат тази година в Севлиево
Образование
Учениците са освободени от присъствие в училище
Образование
Учениците от областта тръгват на училище в понеделник
Образование
Учителят Радослава Стоянова получи стипендия от Гьоте Институт
Образование
Трето място за Виктория Панайотова от състезанието Creative Writing
Образование
Има вероятност абитуриентските балове да са през юли
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
НМО ще публикува ресурси в Националното е-хранилище
Образование
Виктория Панайотова получи наградата си на официална церемония в AUBG
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование