Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“

На 24 януари т.г. евродепутатът Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника – съвместен проект на Професионална гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево и Илхан Кючюк. 

Конкурсът дава възможност за участие на ученици от осми до дванайсти клас, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите.

Срокът за предаване на разработените проекти е 3 април т.г., а на 10 април ще бъдат обявени имената на най-добрите автори и техните научни ръководители.

Наградата за най-добрите петима е посещение в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк.

Това е шестото издание на съвместния проект между севлиевската гимназия и евродепутата. Началото на партньорството започва през 2015 г. с обявяването на конкурса „Светлина и земя“. На следващата година надпреварата за иновации бе под мотото „Енергия от възобновяеми източници“. Следваха конкурсите „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година), „Най-добра иновативна идея“ (2018 година) и „Аз, бъдещият инженер“ (2019 година).

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици от VIII до ХІІ клас имат за цел да насърчат младите хора в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

"Длъжен съм да им давам възможност и продължавам да подкрепям конкурса, както и да каня всяка година авторите на най-добрите проекти и техни преподаватели тук, в Европейския парламент", сподели лично Илхан Кючюк пред "Севлиево онлайн" през декември м.г. в Страсбург.

"Те са много любопитни и любознателни. Интересуват се какво е да си политик, какво включва работата на евродепутата. Питат как можеш да помогнеш на страната си, какво е мястото на България в Евросъюза, за работата на европейските институции. Те са млади хора и Европейския съюз е заради тях. Това беше мечтата на моето поколение - да сме по-свободни, да сме по-богати, да можем да пътуваме безвизово, да получаваме образование, където ние поискаме, да пътуваме и се връщаме в страната си, но и да инвестираме в следващите поколения. Всъщност европейското обществе е общество, солидарно за всички. И точно затова аз подкрепям учениците от севлиевската гимназия "Ген. Иван Бъчваров"", каза още евродепутатът. 

 

Три паралелки за дуално обучение предлагат тази година в Севлиево
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
Трето място за Виктория Панайотова от състезанието Creative Writing
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
Виктория Панайотова получи наградата си на официална церемония в AUBG
Образование