Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“

На 24 януари т.г. евродепутатът Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника – съвместен проект на Професионална гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево и Илхан Кючюк. 

Конкурсът дава възможност за участие на ученици от осми до дванайсти клас, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите.

Срокът за предаване на разработените проекти е 3 април т.г., а на 10 април ще бъдат обявени имената на най-добрите автори и техните научни ръководители.

Наградата за най-добрите петима е посещение в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк.

Това е шестото издание на съвместния проект между севлиевската гимназия и евродепутата. Началото на партньорството започва през 2015 г. с обявяването на конкурса „Светлина и земя“. На следващата година надпреварата за иновации бе под мотото „Енергия от възобновяеми източници“. Следваха конкурсите „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година), „Най-добра иновативна идея“ (2018 година) и „Аз, бъдещият инженер“ (2019 година).

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици от VIII до ХІІ клас имат за цел да насърчат младите хора в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

"Длъжен съм да им давам възможност и продължавам да подкрепям конкурса, както и да каня всяка година авторите на най-добрите проекти и техни преподаватели тук, в Европейския парламент", сподели лично Илхан Кючюк пред "Севлиево онлайн" през декември м.г. в Страсбург.

"Те са много любопитни и любознателни. Интересуват се какво е да си политик, какво включва работата на евродепутата. Питат как можеш да помогнеш на страната си, какво е мястото на България в Евросъюза, за работата на европейските институции. Те са млади хора и Европейския съюз е заради тях. Това беше мечтата на моето поколение - да сме по-свободни, да сме по-богати, да можем да пътуваме безвизово, да получаваме образование, където ние поискаме, да пътуваме и се връщаме в страната си, но и да инвестираме в следващите поколения. Всъщност европейското обществе е общество, солидарно за всички. И точно затова аз подкрепям учениците от севлиевската гимназия "Ген. Иван Бъчваров"", каза още евродепутатът. 

 

Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование