Търсене

Илхан Кючюк: Европейският съюз беше мечтата на моето поколение

Илхан Кючюк: Европейският съюз беше мечтата на моето поколение

Илхан Кючюк, снимка: Европейски парламент

С депутата в Европейския парламент (ЕП) Илхан Кючюк се срещаме в последните дни на 2019 г. по време на пленарната сесия в Страсбург. През този мандат на ЕП Илхан Кючюк е член на комисията по външна политика и основен докладчик на ЕП за Северна Македония. Остоява позицията, че не бива да се гледа на Албания и Северна Македония като на задния двор на ЕС. 

Илхан Кючюк е роден през 1985 г. в Севлиево. Завършва политически науки и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В момента е втори мандат евродепутат от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). ​Заради севлиевския му корен, наблягам на Севлиево в разговора.

Вие сте радетел за развитие на професионалното образованието в Севлиево, дългогодишен партньор сте на Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров". Защо го правите и ще продължи ли тази Ви дейност и през този мандат?

С ръководството на училището провеждаме всяка година един конкурс за иновативни идеи, в който участват много талантливи млади хора, които очевидно искат да развиват своя потенциал. А резултатите всяка година са удовлетворяващи и аз няма да преустановя подкрепата си училището. Длъжен съм да им давам възможност и продължавам да подкрепям конкурса, както и да каня всяка година авторите на най-добрите проекти и техни преподаватели тук, в Европейския парламент.

Какво си говорите с младите севлиевски ученици, когато дойдат при Вас?

Те са много любопитни и любознателни. Интересуват се какво е да си политик, какво включва работата на евродепутата. Питат как можеш да помогнеш на страната си, какво е мястото на България в Евросъюза, за работата на европейските институции. Те са млади хора и Европейския съюз е заради тях. Това беше мечтата на моето поколение - да сме по-свободни, да сме по-богати, да можем да пътуваме безвизово, да получаваме образование, където ние поискаме, да пътуваме и се връщаме в страната си, но и да инвестираме в следващите поколения. Всъщност европейското обществе е общество, солидарно за всички. И точно затова аз подкрепям учениците от севлиевската гимназия "Ген. Иван Бъчваров". 

Откога не сте идвал в Севлиево и променя ли се градът?

Пътувам често, намирам засега време да се виждам с родителите си в София, където основно живеят, с дядо ми и баба ми, които са в Севлиево също се виждам. 

Да, Севлиево се променя. Всеки български град се променя, но за съжаление Севлиево не се отличава от останалите български градове. Въпреки, че градът е стабилен по отношение на инвестициите, свидетели сме, че младите хора напускат родния си град. 

Драма ли е това?

В никакъв случай. Това са нормални процеси. Севлиево е малък град и е разбираемо хората да търсят по-добри места за живеене. Нормално е да инвестират повече в своите деца и търсят нови възможности, а тези възможности се предлагат в големия град. Дори като говоря с колегите, живеещи във Франкфурт, разбирам, че никой не иска да живее в покрайнините на Франкфурт. 

Глобализацията си има и своите предимства, но се отличава и като негативна отвреме навреме.

Много млади хора от Севлиево учат в университети в Обединеното кралство. Други се подготвят да кандидатстват. Какво да очакват след Брекзит?

Във Великобритания живеят 250 000 българи. Не знам какъв е делът на студентите, но след Брекзит те ще бъдат третирани като граждани на трети страни и няма да ползват финансови облекчения за следване на острова, както досега. Всъщност след Брекзит нито един университет в Европа няма да бъде в топ 10 на най-добрите университети в света. В момента в топ 10 са два университета в Европа - един от Швейцария и един от Великобритания. Аз обаче смятам, че гражданите на Шотландия ще кажат, че остават в Европейския съюз. 

Вашето послание към севлиевци за Новата година?

Аз пожелавам за Новата година на севлиевци да са много здрави, да държат на семейните традиции. Ако живеят извън Севлиево, да помнят града си и независимо къде живеят и къде работят, да се връщат когато могат у дома. 

разговор на Емилия Димитрова

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!