Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Новият парцел е в края на парка, в близост до гора

от Емилия Димитрова

За опасност от свличане на земни маси, върху които е обособен парцел с гробни места, сигнализира общинският съветник от "БСП за България" в Общинския съвет на Севлиево Емилиян Маринов. Става въпрос за новия гробищен парк на Севлиево, а опасенията били на граждани, които споделили страховете си, обясни Маринов преди началото на редовното заседание на Общинския съвет на 6 октомври т.г. в рамките на времето за питания към кмета на Общината.

Маринов попита правени ли са проучвания дали е безопасно да се отдават парцели за гробове от въпросния терен. Кметът не каза нищо за проучвания, но обясни, че гробове там се разкопават от 2018 г., когато се разбрало, че в парка няма свободни гробни места. Тогава се обособил навият парцел с 30 места за гробове и до момента няма констатирани щети. В отговора си кметът уточни, че цялата северна граница на парка, където е новоразкрития парцел, е в гориста местност. 

Парцелът е в края на парка, новообособен. Според Маринов е без отстояние и непосредствено до стръмния наклон на дерето, което според него създава опасност от запазване целостта на гробовете там, предвид естествените свлачищни процеси.

Според Емилиян Маринов "новоположените гробове са на ръба на дерето, съществува естествен наклон на терена, въпреки, че очевидно са правени опити за неговото подравняване. Липсва обаче подпорна стена откъм дерето и дори за човек с липсващи технически познания в материята става ясно, че е въпрос на няколко години, свличащата се земна маса да разруши гробовете, повличайки ги към дерето".  

Според Наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове на министъра на здравеопазването, теренът, определен за гробище трябва да отговаря на следните изисквания: да не е с наклон към урбанизирани територии, водоизточници, плажове и места за къпане; да не крие опасност от свличане или срутване; да не се наводнява, а подпочвените води да са на определено ниво (раздел 2, чл. 6, ал. 1 от наредбата, б.ред.).

В същия раздел на наредбата е указано, че при разкриването на нови гробища или разширение на вече съществуващи се възлага хидрогеоложко проучване и само ако то покаже, че терените отговарят на изискванията, се разрешава разкопаване на гробове. 

 

 

 

Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Преди 26 г. ни напусна д-р Атанас Москов - мъдрецът от нивята
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Напусна ни Злати Георгиев - прокурорът и разказвачът
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество