Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Новият парцел е в края на парка, в близост до гора

от Емилия Димитрова

За опасност от свличане на земни маси, върху които е обособен парцел с гробни места, сигнализира общинският съветник от "БСП за България" в Общинския съвет на Севлиево Емилиян Маринов. Става въпрос за новия гробищен парк на Севлиево, а опасенията били на граждани, които споделили страховете си, обясни Маринов преди началото на редовното заседание на Общинския съвет на 6 октомври т.г. в рамките на времето за питания към кмета на Общината.

Маринов попита правени ли са проучвания дали е безопасно да се отдават парцели за гробове от въпросния терен. Кметът не каза нищо за проучвания, но обясни, че гробове там се разкопават от 2018 г., когато се разбрало, че в парка няма свободни гробни места. Тогава се обособил навият парцел с 30 места за гробове и до момента няма констатирани щети. В отговора си кметът уточни, че цялата северна граница на парка, където е новоразкрития парцел, е в гориста местност. 

Парцелът е в края на парка, новообособен. Според Маринов е без отстояние и непосредствено до стръмния наклон на дерето, което според него създава опасност от запазване целостта на гробовете там, предвид естествените свлачищни процеси.

Според Емилиян Маринов "новоположените гробове са на ръба на дерето, съществува естествен наклон на терена, въпреки, че очевидно са правени опити за неговото подравняване. Липсва обаче подпорна стена откъм дерето и дори за човек с липсващи технически познания в материята става ясно, че е въпрос на няколко години, свличащата се земна маса да разруши гробовете, повличайки ги към дерето".  

Според Наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове на министъра на здравеопазването, теренът, определен за гробище трябва да отговаря на следните изисквания: да не е с наклон към урбанизирани територии, водоизточници, плажове и места за къпане; да не крие опасност от свличане или срутване; да не се наводнява, а подпочвените води да са на определено ниво (раздел 2, чл. 6, ал. 1 от наредбата, б.ред.).

В същия раздел на наредбата е указано, че при разкриването на нови гробища или разширение на вече съществуващи се възлага хидрогеоложко проучване и само ако то покаже, че терените отговарят на изискванията, се разрешава разкопаване на гробове. 

 

 

 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество