Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално

от Емилия Димитрова

Въпреки, че режимът на водата за община Севлиево е факт от началото на миналия месец, едва вчера от ВиК Габрово обявиха официално режимно водопадаване за селата и града.

Според разпространеното чрез сайта на дружеството съобщение, "във връзка с продължилото засушаване и силно намалелия дебит на водоизточниците в община Севлиево, "В и К" ООД Габрово въвежда режимно водоподаване, както следва:

За селата, водоснабдявани от стоманения водопровод: Горна Росица, Батошево, Шумата, Душево, Кормянско, Петко Славейков, Ряховците, Сенник и Хирево, вода ще се подава през ден от 17.00 часа до 8.00 часа на следващия ден.

За селата, водоснабдявани от етернитовия водопровод: Богатово, Търхово, Ловнидол, Крушево, Идилево, Добромирка и Буря, вода ще се подава два пъти в седмицата – вторник и събота.

За град Севлиево: вечер от 22,30 часа до 5,00 часа, налягането във водопроводната мрежа ще бъде намалено и високите етажи на сградите ще имат нарушено водоснабдяване". 

Този режим е твърде условен обаче, ако се съди по зачестилите сигнали, които "Севлиево онлайн" получава от читатели. Вчера, 11 ноември, читател от с. Горна Росица сигнализира, че вода в селото не е имало цели два дни. В с. Добромирка пък чешмите са сухи от 4 ноември, т.е. осем поредни дни. Читателка от Севлиевски лозя написа в съобщение до медията, че от 19 октомври е без вода. А в Севлиево нощем вода няма от седмици. 

Да, засушаването е сериозно и продължително и това няма как да бъде оспорено. Факт е, че община като Севлиево, която се захранва изцяло от естествени водоизточници, няма как да не премине на воден режим. Остава обаче въпроса защо режимът бе обявен след полагането на клетва на новоизбраните кмет на община, общински съветници и кметове на села, след като за всички бе очевидно, че водата се спира. 

"Дружеството си запазва правото да променя и отменя режима на водоподаване, съобразно  промяната в климатичните условия", завършва съобщението от ВиК Габрово.    

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество