Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално

от Емилия Димитрова

Въпреки, че режимът на водата за община Севлиево е факт от началото на миналия месец, едва вчера от ВиК Габрово обявиха официално режимно водопадаване за селата и града.

Според разпространеното чрез сайта на дружеството съобщение, "във връзка с продължилото засушаване и силно намалелия дебит на водоизточниците в община Севлиево, "В и К" ООД Габрово въвежда режимно водоподаване, както следва:

За селата, водоснабдявани от стоманения водопровод: Горна Росица, Батошево, Шумата, Душево, Кормянско, Петко Славейков, Ряховците, Сенник и Хирево, вода ще се подава през ден от 17.00 часа до 8.00 часа на следващия ден.

За селата, водоснабдявани от етернитовия водопровод: Богатово, Търхово, Ловнидол, Крушево, Идилево, Добромирка и Буря, вода ще се подава два пъти в седмицата – вторник и събота.

За град Севлиево: вечер от 22,30 часа до 5,00 часа, налягането във водопроводната мрежа ще бъде намалено и високите етажи на сградите ще имат нарушено водоснабдяване". 

Този режим е твърде условен обаче, ако се съди по зачестилите сигнали, които "Севлиево онлайн" получава от читатели. Вчера, 11 ноември, читател от с. Горна Росица сигнализира, че вода в селото не е имало цели два дни. В с. Добромирка пък чешмите са сухи от 4 ноември, т.е. осем поредни дни. Читателка от Севлиевски лозя написа в съобщение до медията, че от 19 октомври е без вода. А в Севлиево нощем вода няма от седмици. 

Да, засушаването е сериозно и продължително и това няма как да бъде оспорено. Факт е, че община като Севлиево, която се захранва изцяло от естествени водоизточници, няма как да не премине на воден режим. Остава обаче въпроса защо режимът бе обявен след полагането на клетва на новоизбраните кмет на община, общински съветници и кметове на села, след като за всички бе очевидно, че водата се спира. 

"Дружеството си запазва правото да променя и отменя режима на водоподаване, съобразно  промяната в климатичните условия", завършва съобщението от ВиК Габрово.    

Четири контейнера изгоряха днес заради изхвърлена жарава
Общество
Част от кръговото кръстовище до "Билла" е под вода
Общество
Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево
Общество
Севлиевският Районен съд е с нов шеф – Станислав Цветков
Общество
За здравето - от най-доброто. Вече и в Севлиево
Общество
Глиган на пътя преобърна автомобил с двама пътници край Севлиево
Общество
Година по-късно Олег Сенцов получава лично наградата "Сахаров" за 2018 г.
Общество
Габровска област е на седмо място в страната по средна работна заплата
Общество
Общински съветник за първата си заплата: "Най-лесните пари, които съм изкарвал"
Общество
Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал
Общество
Заплатата на кмета на Севлиево е 2 904 лв.
Общество
Коледната добрина за някой в нужда на Мирослав Недялков
Общество
В принудителна ваканция са първокласниците на СУ "В. Левски"
Общество
Севлиевски и габровски съдии - срещу поведението на Гешев и Кирилов
Общество
С 10% по-висока такса смет за догодина, предлагат от Общината
Общество
Съдия Валерия Аврамова – с „Личен почетен знак първа степен - златен“
Общество