Търсене

Изкуство въпреки обстоятелствата - Росен Станоев представя в арт зона "Видима" своя кураторски проект "Въпреки всичко"

Изкуство въпреки обстоятелствата - Росен Станоев представя в арт зона

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци. Обединява ги идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Изложбата ще бъде представена и в Севлиево, в арт зона "Видима" на 29 септември т.г.

Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културата. Изложбата е пътуваща, целта й е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат участват 25 автора, а общия брой на творбите в пътуващата изложба е над 100. Обхванати са различни направления - живопис, графика и скулптура. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в Градска фудожествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други градове на страната, а в средата на следващата година се очаква да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев. Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност. Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.  

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „Арт зона“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти Септември. Официалното откриване започва в 18:00 ч.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!