Търсене

Изложба по Фридрих Ницше - за смисъла и ролята на "Свръхчовекът" с творчеството на Владимир Аврамов

Авторът е проектирал и реализирал над 35 православни църковни обекти в България, Гърция и Русия
Изложба по Фридрих Ницше - за смисъла и ролята на

"Мост над р. Росица", галерия "Видима"

Изложба, озаглавена „Свръхчовекът“, подготвена специално за пространството на галерия „Видима“, открива проф. Владимир Аврамов на 31 май 2023 г. от 18:00 ч. Владимир Аврамов е професор във Великотърновския университет, преподавател в катедра "Стенопис".

В Севлиево той ще представи най-новите си произведения, главно малки формати изпълнени в акварелна техника с акрилни бои върху картон.

Идеята за този проект е в основата си повлияна от концепциите на големият философ Фридрих Ницше за смисъла и ролята на човека и неговото историческо развитие. Представата за човека като творец, създаден по образ и подобие на Бог. Съзидателят, който съгражда в полза на другите въпреки себе си. Това издава и главната персонификация на свръхчовека в неговите творби, а именно българският възрожденски гений и съвременник на Ницше – Уста Колю Фичето, с множеството си построени храмове и мостове, сред които и севлиевският мост над река Росица.

Всъщност в идеята за мостовете има недоизказано, за което организаторите на изложбата от галерия "Видима" отказват да разкрият повече, защото "каква е неговата интерпретация на еволюционната верига (маймуна-човек-свръхчовек-маймуна) ще покажем и разкажем с удоволствие на нашите гости идната сряда". 

Проф. Владимир Аврамов е преподавател по стенопис и живопис в катедра „Стенопис“ на великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ от 2004 г. Има докторска степен по изкуствознание. Роден е през 1970 г. във Враца, последователно завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия със специалност „Стенопис“.

Първите му самостоятелни изяви като живописец датират още от 1991 г., като се представя основно в София, Бургас и Велико Търново. Участва в над сто национални и международни изложби. Член е на Съюза на българските художници, автор на кураторски проекти, член на научни и творчески организации.

Творческите му търсения са в областта на живописта, стенописа, мозайката, църковната стенопис, иконата. Награждаван е многократно с различни отличия за своите творчески постижения.

Въпреки неговите завидни и неоспорими успехи в живописната сфера, за много от хората той е по-известен с проектирането и реализацията на над 35 православни църковни обекти в България, Гърция и Русия. Към момента е проектирал и реализирал с колектив близо 15 000 кв./м. (15 дка) екстериори и интериори под формата на стенописи, икони, иконостаси, витражи и др. Под негово ръководство в периода 2014-2022 г. бе изцяло изрисуван и новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Ловеч.

Любопитното в творчеството на Владимир Аврамов е, че за разлика от преобладаващата сакрална живопис в неговите монументални произведения, където всеки един обект, форма и цвят се подчиняват на църковният канон, в кавалетна си живопис той разкрива себе си и своите философски търсения в абсолютно свободна форма. Спокойно реализира идеите си върху големи формати, но не по-малко внушителни и въздействащи са малките формати, които създава понякога с помощта на увеличително стъкло.

Във всеки случай той постига търсеният ефект на безкрайност на пространството, мащабност, дълбочина, а ограниченията на рамката се изпаряват като мираж. Емоционалното въздействие върху зрителите той постига не само с избора на сюжети и обекти, с майсторско владеене на различни похвати, прилагането на различни сложни и смесени техники, комбинирането на абстракция с реализъм(натурализъм), но и с целенасоченото прилагане на законите от науката цветознание, където отдавна е известно влиянието на колорита върху подсъзнанието на публиката.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!