Търсене

Изложбата "70 години произвеждаме смесители" може да бъде видяна от севлиевци и гостите им по време на Празниците на Севлиево

Емилия Димитрова
Изложбата

Рестроспективната изложба по повод навършването на 70 години, откакто в Севлиево се произвежда санитарна арматура и 30 години откакто производството в Севлиево е част от семейството на "Идеал Стандарт", може да бъде видяна от гражданите на Севлиево и техните гости за Празниците на Севлиево.

Паната са подредени в тренинг-центъра на "Идеал Стандарт-Видима" (бившия РУМ) и ще останат там до 16 октомври. Експозицията е отворена за посетители от 10 до 18 ч.

Изложбата показва в текст и снимки времето от започване на ленето на метал в Севлиево до днешният гигант в производството на санитарна арматура и водещ производител и износител в световен мащаб Завод за санитарна арматура. 

Началото е през 1920 г., когато в Севлиево се заговорва за леярство.

Първите леяри са занаятчии. През 1934 г. е основана кооперация "Труд", която произвежда готварски печки, лозаропръскачки и други тенекеджийски изделия. Тази кооперация е първообраза на днешния Завод са санитарна арматура. През 1951 г. на 1 юли, кооперацията е преименувана в Държавно индустриално предприятие "Стоян Бъчваров".

На 1 август 1952 г. с постановление на Министерския съвет производството на водопроводна арматура се прехвърля от софийското предприятие "Батерия" към Държавното предприятие "Стоян Бъчваров", а през следващата година се прерхвърля и производството от друго държавно предприятие - "Руда" - София. Отлята е първата канела и с това се слага началото на нов профил на предприятието - производство на санитарна арматура.

Следват години на постепенна механизация на ръчния труд, квалифициране на работниците, въвеждане на техническа документация. Ключът към производството на високостойностна арматура е подобряване качеството на отливките от бронз и месинг с усъвършенстване на технологиите за леене и подобряване на уплътненията със създаване на отдел за производство на каучукови изделия. Крайните изделия задоволяват търсенето в страната и намират добър прием в останалите социалистически страни. 

Изискванията  на пазара за красиви и функционални продукти катализират по-нататъшното развитие на предприятието.

През 1968 г. арматурен завод „Стоян Бъчваров“, както е известнен по онова време, закупува италиански лиценз за производство на фамилия смесители. Пристига италианско и швейцарско оборудване, внедрени са нови технологии и това издига производството на качествено ново ниво. 

През същата година Базата за техническо развитие се отделя като самостоятелна единица и се посвещава на по-нататъшната разработка на нови продукти и технологии. В следващите десетилетия тази структура играе ролята на двигател на прогреса на предприятието като прилага постиженията на науката и техниката в реалното производство. Усъвършенстването на технологиите довежда до създаване на нови машини, голяма част от които са собствено производство. Въпросът за поддържане на ниска себестойност на изделията винаги е бил на дневен ред. Заменянето на вносни суровини с български и оползотворяването на отпадъчния метал са само част от инструментите за постигане на икономия. Така икономическите показатели на предприятието винаги са отлични, доказателство за което са получените държавни награди през годините.

Без хората няма възход 

От фотографиите, които проследяват историята на Завода за санитарна арматура, надничат лицата на мъже и жени, вплели личния си професионален път с успеха на завода. Там са инж. Иван Миланов – първият инженер, инж. Михаил Георгиев – първи инженер металург, създал Базата за техническо развитие през 1965 г., Иван Трънков – първият конструктор,  създателят на първия технически чертеж, инж. Димитър Денев, Иван Цонев, Стефан Русев, Костадин Григоров – с принос при внедряването на италианския лиценз; директорите – Александър Конакчиев, Тодор Иванаков, Ненчо Маринов, Дончо Иванов, Кольо Цанков – директор от 1973 г. до 1990 г., инж. Димитър Денев, инж. Васил Райков, инж. Димо Филеков, инж. Стоян Петков, инж. Малчо Тотев, инж. Иван Трифонов, инж. Игнат Игнатов, инж. Данаил Илиев.“

В таблата с по-новите снимки са личностите, които писаха по-новата история на завода: инж. Васил Кънев - "визионерът", както го нарича днешният изпълнителен директор Ярослав Дончев, инж. Красимир Копчев, инж. Ценка Кокорска, инж. Тотю Митев, инж. Иван Иванов, инж. Ваня Копчева, Кънчо Цветков, инж. Мариян Станчев. 

Изложбата "70 години произвеждаме смесители" беше открита на 1 септември т.г. в двора на Завода за санитарна арматура. Тя остана там до края на септември и бе достъпна за работниците и служителите на завода, в това число бивши или пенсионирали се. В началото на октомври бе подредена в тренинг-центъра на "Идеал Стандарт-Видима" в центъра на града и посетена от ученици на севлиевските училища. От днес е на разположение на всички, които искат да научат повече за пътя на компанията, без чието съществуване Севлиево няма да се същият.  

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.