Търсене

„Изоставените…” места, хора, чувства разказват истории през обектива

Десислава Димитрова - организатор в НЧ "Развитие-1870"
„Изоставените…” места, хора, чувства разказват истории през обектива

Поглед в миналото, пътуване в настоящето, в различни паралелни светове на светлина, форми, истории и оставени следи от хората разкрива „Изоставените…” – най-новата фотоизложба на любителите фотографи от фотоклуб „Севлиево”.

Общо 71 снимки, носещи спомена за отминали времена и събития, за чувства и преживявания, намериха място в експозицията, разположена в Бялата галерия на Народно читалище „Развитие-1870”. Заснетото чрез обектива представи пред многобройната аудитория в деня на откриването на фотоизложбата неописуема с думи атмосфера, трогна и разчувства. Разбули обречени на забвение места и хора, около които някога е кипял живот, днес – станали жертва на разрухата.

Изключително въздействащо бе откриването на фотоизложбата „Изоставените…” с акапелното изпълнение на химна „Хубава си моя, горо” от Велизара Костова, Ивайла Тодорова и Веселина Петрова. Талантите от Школата по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова, поднесоха този емоционален подарък от читалищното ръководство към любителите фотографи и гости на събитието с пожеланието: „От миналото да вземем не пепелта, а огъня и някога в тези места да изгрее светлината и слънцето!”.

Изображение - 11196Антоанета Обретенова - председател на фото клуба, откри изложбата и представи авторите, снимка: Читалище "Развитие-1870"  

За многообразието от сюжети и размишления по темата чрез фотографията разказа председателят на Фотоклуб „Севлиево” Антоанета Обретенова, споделяйки как „...изоставяме места, хора, истории, чувства”. И как те не изчезват, след като бъдат напуснати. Защото „имат друг, паралелен живот, разказват истории…, а за да надникнеш в тях, се иска доза смелост”.

На кадрите са запечатани „старото училище, което е част от пейзажа там, където живеем, но не посещаваме, а и предпочитаме (може би) да не виждаме. Самотникът. Тежките чувства вътре в нас, които предпочитаме да заобиколим и забравим…”. И нищо от това, според фотографите, не е изчезнало, „…то е там и всеки ден напомня за себе си, на невидимо, дълбоко ниво. То е там с чувството за тъга, за загуба, но и със своите скрити съкровища, които чакат да бъдат открити…”.

Такива чувства, усещания, размисли провокират фотографиите, запечатани от Антоанета Обретенова, Божидар Генков, Петя Пастухова, Дарина Петкова, Михаела Иванова, Ивелина Чиприянова, Петко Атанасов, Райко Митев, Анета Мирчева, Стойо Цонев, Ирина Савова, Екатерина Спасова и Диди Баев.

Изложбата може да бъде разгледана в Бялата галерия на Читалището.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!