Търсене

Проблемът с изписването на безплатни лекарства е решен до есента

Емилия Димитрова
Обявена е грипна епидемия в цялата област Габрово

Снимка на Steve Buissinne от Pixabay

НЗОК и фармацевтите ще подпишат анекс за удължаване на договора отпусканите лекарства по Касата до края на септември. Това е заявил председателят на Надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров, цитиран от БНТ.

Очаква се анексът да бъде подписан до края на деня. Така пациентите ще продължат да получават лекарствата си по Здравна каса без проблем. Преговорите между НЗОК и фармацевтите продължават, за да бъдат изчистени спорните точки. 

До по-рано днес все още съществуваше вероятност от утре пациентите да си плащат за лекарства, които напълно или частично се покриват от Здравната каса. Конфликтната ситуация бе заради несъгласието на аптеките с предлаганите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) нови правила при отпускането на лекарства. 

Един от споровете между лекари и фармацевти е свързан със задължението, което се вменява на аптеката, да изпълни изцяло рецептата или изобщо да не я изпълни. Така ако пациент има три предписани медикамента, но в аптеката са налични само два от тях, той няма да получи двата медикамента, а третия да потърси другаде и няма да получи нищо. Според фармацентите това е ограничаване на достъпа до терапия, т.е. ограничават се правата на пациентите. 

От българския лекарски съюз определиха това като превръщане на пациентите в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа.

Днес стана ясно, че има нови условия, залегнали в анекса към договора между Касата и фармацевтите, но подробности за тях засега не се съобщават.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.