Търсене
Договорът между фармацевтите и Касата изтича на 31 март, подновяването му буксува

Пациентите, които получават лекарства по Здравна каса, може да си ги плащат от джоб след 1 април

Емилия Димитрова
По-нисък ДДС за лекарствата - от 20 на 5 на сто, предлагат от МЗ

Снимка на Michal Jarmoluk от Pixabay

Заради несъгласието на аптеките с предлаганите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) нови правила при отпускането на лекарства, от 1 април хората може да останат без достъп до покривани от НЗОК лекарства, алармираха от Съюза на фармацевтите. 

Причината е провалените преговори за преподписване на договора между аптеките и касата.

От касата предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта или нищо

Един от споровете между лекари и фармацевти е свързан със задължението, което се вменява на аптеката, да изпълни изцяло рецептата или изобщо да не я изпълни. Така ако пациент има три предписани медикамента, но в аптеката са налични само два от тях, той няма да получи двата медикамента, а третия да потърси другаде и няма да получи нищо. Според фармацентите това е ограничаване на достъпа до терапия, т.е. ограничават се правата на пациентите. 

Пациентите - заложници на чужди интереси 

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа, написаха вчера в позиция от българския лекарски съюз (БЛС). В нея се казва, че "за пореден път сме свидетели как Българският фармацевтичен съюз (БФС) всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК.

В позициаята на лекарската съсловна организация се коментира становището на фармацевтите, че „част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят“. По този повод от лекарския съюз заявяват:

"Въпросът за т.нар. желание на пациента,  се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. В последствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес".

Лекарският съюз предлага да се помисли за създаването на общински или държавни болници, тъй като "фармацевтичните услуги са едни от малкото прехвърлени изцяло в частния сектор". 

Ще се отнемат правата на пациентите и ще им се вмени задължение

Ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение, контрират от Българския фармацевтичен съюз, откъдето заявяват, че "категорично отказват да участва в създаването на подобни ограничения, които противоречат на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, в това число – и на достъп до лекарствени продукти". 

"Второ, в нарушение на националното законодателство и правото на ЕС, НЗОК иска да задължи търговците на дребно с лекарствени продукти да подават верификационни данни и към НЗОК, след като същите верификационни данни вече са им предоставени от органа, който администрира регистъра за верификация – Българска органзация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Българският фармацевтичен съюз няма как да подкрепи подобно предложение, тъй като то е в разрез с правната уредба".

Предисторията

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 2023 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса. Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата.

От началото на 2023 г. БФС и НЗОК подновиха договарянето, което до миналата седмица протичаше гладко. Преговорите започнаха да буксуват, когато от касата настояха за въвеждане на текстове, които, според фармацевтите противоречат на нормативната уредба. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.